ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο 2019: Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι αιτήσεις

Κτηματολόγιο 2019: Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι αιτήσεις
(EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη, ξεκινά την επόµενη Τρίτη 18 Ιουνίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηµατολόγιο, σύμφωνα µε ανακοίνωση του φορέα.

Eπιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος, µε απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Δηµαρά, προχώρησε στη θεσµοθέτηση οριζόντιας τρίµηνης παράτασης έως τις 15 Σεπτεµβρίου στις περιοχές όπου λήγει εντός του µήνα το προβλεπόµενο εξάµηνο υποβολής δηλώσεων.

Η παράταση δόθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης νοµοθετικής ρύθµισης, η οποία δίνει τη δυνατότητα έως και 6µηνης παράτασης των προθεσµιών µε υπουργική απόφαση.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι ΠΕ Ηλείας, Μαγνησίας και Λασιθίου, στις οποίες η προθεσµία υποβολής δηλώσεων παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου.

Αναλυτικά, στις τρεις νέες περιοχές στις οποίες αρχίζει η κτηµατογράφηση, δηλαδή στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη, η προθεσµία για την υποβολή δηλώσεων ξεκινά στις 18 Ιουνίου και λήγει στις 18/9/2019 για τους κατοίκους του εσωτερικού και στις 18/12/2019 για τους κατοίκους του εξωτερικού και το ελληνικό Δηµόσιο.

Η διοίκηση του Ελληνικού Κτηµατολογίου καλεί όσους έχουν ακίνητη περιουσία στις περιοχές αυτές να υποβάλουν δήλωση στο Γραφείο Κτηµατογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά µέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.Υπενθυµίζεται ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν θα χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και κινδυνεύουν να περιέλθουν στην κυριότητα του ∆ηµοσίου.

Νέες παρατάσεις

Οσον αφορά τις παρατάσεις, σύµφωνα µε την απόφαση του κ. ∆ηµαρά, επιµηκύνεται έως τις 15 Σεπτεµβρίου το χρονικό διάστηµα υποβολής εµπρόθεσµων δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Καβάλας-Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας, Ευρυτανίας-Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αργολίδας-Κορινθίας, Δυτικής Αττικής-Νησιών Αττικής, Λασιθίου, καθώς και στις περιοχές των καλλικρατικών δήµων Αγιάς, Λάρισας, Κιλελέρ, Φαρσάλων, Μεγάρων.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις περιοχές στις οποίες οι σχετικές αρχικές προθεσµίες του εξαµήνου έληγαν στις 11 και στις 19 Ιουνίου. Αρκετά νωρίτερα, στις 29 Ιουλίου, λήγουν οι νέες προθεσµίες που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν στις ΠΕ της Ηλείας και της Μαγνησίας.

Επίσης, υπενθυµίζεται πως έχει ήδη δοθεί παράταση στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας έως τις 31 Ιουλίου 2019 για την Κορινθία (Α’ Τµήµα) και για τα Δωδεκάνησα, από τα οποία είχε ξεκινήσει η τρέχουσα φάση κτηµατογράφησης τον περασµένο Νοέµβριο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις υπό κτηµατογράφηση περιοχές µπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ηλεκτρονικά ή επισκεπτόµενοι τα κατά τόπους Γραφεία Κτηµατογράφησης, ενώ όσοι διαµένουν µόνιµα στην Αττική µπορούν να επισκέπτονται το Κεντρικό Γραφείο Κτηµατογράφησης στο Γαλάτσι. Οι συνεχείς παρατάσεις κρίνονται από πολλούς απαραίτητες εξαιτίας της χαµηλής συµµετοχής των πολιτών στη διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει επισηµάνει επανειληµµένως και ο κ. ∆ηµαράς, η εξάµηνη οριζόντια παράταση δεν αποτελεί επιλογή για την ηγεσία του υπουργείου, δεδοµένου ότι θα επιβαρύνει µε επιπρόσθετο κόστος το έργο, ενώ θα επηρεάσει δυσµενώς και τον χρόνο ολοκλήρωσής του.

Γι’ αυτό και επί του παρόντος οι αποφάσεις αφορούν µικρότερο χρονικό διάστηµα και δίνονται κατά περίπτωση. Εκτιµάται επίσης ότι, πέραν της τρίµηνης παράτασης που δόθηκε µαζικά στις παραπάνω περιοχές, δεν θα είναι εφικτό να δοθεί νέα παράταση, παρά το γεγονός ότι η νοµοθετική ρύθµιση παρέχει αυτήν τη δυνατότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ