ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης Pavlos

Πέθανε ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης Pavlos

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, άφησε ο διεθνούς φήμης Έλληνας καλλιτέχνης και εικαστικός Pavlos, κατά κόσμον Παύλος Διονυσόπουλος.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, ζούσε στη Γαλλία, αλλά δεν ξέχασε ποτέ την Ελλάδα την οποία επισκεπτόταν συχνά.

Γεννήθηκε στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας το 1930, ενώ σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών τεχνών της Αθήνας (1949-1953) με δάσκαλο το Γ. Μόραλη. Το 1954, με υποτροφία του γαλλικού κράτους πήγε στο Παρίσι, ενώ την περίοδο 1955-1958 εργάστηκε στην Αθήνα για τη διαφήμιση και το θέατρο. Το 1958 έφυγε ξανά για το Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Παρ΄ όλο που οι αναζητήσεις του συγγενεύουν και συμπορεύονται με αυτές των νεορεαλιστών, των καλλιτεχνών της ποπ αρτ και της επιστροφής στην παραστατικότητα, ποτέ δεν εντάχθηκε σε κανένα απ' αυτά τα κινήματα.

Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (GalerieJ, 1964) και από τότε έχει συνεργαστεί με μεγάλες ευρωπαϊκές γκαλερί (Sonnabend, Ιόλα, κλπ). Μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Ινστιτούτο Γκαίτε, 1971), γίνονται εκθέσεις στην Ελλάδα τακτικά.

1634735

O Pavlos συμμετείχε σε σημαντικά γεγονότα που ανέδειξαν την ελληνική avant-garde σκηνή τέχνης στο εξωτερικό, όπως το Avantgarde Griechenland (Βερολίνο, 1968) και το «οκτώ καλλιτέχνες, οκτώ στάσεις, οκτώ Έλληνες» (ICA, Λονδίνο, 1975). Εκπροσώπησε επίσης την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1980, ενώ συμμετείχε στο φεστιβάλ Europalia (Βέλγιο, 1982). Το 1997 διοργανώθηκε αναδρομική του έκθεση στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) που παρουσιάστηκε επίσης στην Αθήνα (Εργοστάσιο ΑΣΚΤ).

Το έργο του, τέλος, «Ποδοσφαιριστές» βρίσκεται στο σταθμό «Ομόνοια» του Μετρό της Αθήνας.

H κηδεία του τελέστηκε την Κυριακή (16/06) στα Φιλιατρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ