ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα διεκδικεί αρχαιοελληνικό αγαλματίδιο από τον οίκο Sotheby’s

Η Ελλάδα διεκδικεί αρχαιοελληνικό αγαλματίδιο από τον οίκο Sotheby’s
screen grab από βίντεο

Το «μήλον της έριδος» μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s αποτελεί ένα αρχαιοελληνικό χάλκινο εδώλιο αλόγου, το οποίο βγήκε εκ νέου στο «σφυρί» τον περασμένο Μάιο.

Η Αθήνα επιχειρεί τον επαναπατρισμό του, ενώ οι εκπρόσωποι του οίκου και η οικογένεια που υποστηρίζει πως της ανήκει το χάλκινο γλυπτό θέλουν να το βγάλουν στο σφυρί.

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Ant1, το αγαλματίδιο εμφανίστηκε σε δημοπρασία στην Ελβετία το 1967 και από το 1973 βρίσκεται στα χέρια οικογένειας Αμερικανών συλλεκτών, οι οποίοι θέλουν να το βγάλουν στο «σφυρί».

Με επιστολή του το υπ. Πολιτισμού ενημέρωσε τον οίκο Sotheby’s πως δεν υπάρχει κανένα αρχείο που να δείχνει πως το μπρούτζινο άλογο βγήκε νόμιμα από τη χώρα.Ο οίκος δημοπρασιών κατέθεσε το 2018 αγωγή κατά της Ελλάδας, ώστε να αποσαφηνίσει αμερικανικό δικαστήριο τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών του αγαλματιδίου.

Ένα χρόνο μετά δικαστής της Νέας Υόρκης απέρριψε τις ελληνικές αξιώσεις να απορριφθεί η αγωγή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ