ΕΛΛΑΔΑ

Η επόμενη ημέρα στο φάρμακο: Αδήριτη ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Η επόμενη ημέρα στο φάρμακο: Αδήριτη ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
Pixabay

Μία νέα κυβέρνηση στον τόπο, φέρνει πάντα καλώς ή κακώς, νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το υπουργείο Υγείας με το δίδυμο των αντιθέσεων Ανδρέα Ξανθού – Παύλου Πολάκη, πρωτοστάτησε τα τελευταία 4,5 χρόνια στα πρωτοσέλιδα, στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία αλλά και στην έντονη καθημερινότητα όλων μας. Από την ένταση και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μέχρι τους ανασφάλιστους, συνεπεία της μακράς ελληνικής ύφεσης, την Επιτροπή του ΗΤΑ, την συμμετοχή των ασθενών αλλά και το μισητό μέτρο –από την φαρμακοβιομηχανία- clawback, οι πολιτικές της Αριστοτέλους έφεραν πολλές φορές ρίξεις, εντάσεις, διαξιφισμούς, ενώ είναι βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί πώς τα πράγματα ήταν περίπατος για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πολλά έγιναν, αρκετά προχώρησαν, αλλά σίγουρα υπάρχει πάντα κάτι παραπάνω που μπορεί να γίνει.

Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις όσες υλοποιήθηκαν και εκεί που δεν υπήρξε αποφασιστικότητα, όπως για παράδειγμα η αύξηση, ή η διόρθωση της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης των 1,945 δισ. ευρώ, θα ήταν φρόνιμο για να μην πούμε επείγον, να δρομολογηθούν άμεσα.

Οι μεταρρυθμίσεις στο φάρμακο

Το CNN GREECE συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, μία ανάσα πριν την εκλογική αναμέτρηση για μία αποτίμηση στον τομέα του φαρμάκου.

Θετικό χαρακτηρίζει τον απολογισμό αυτόν ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος πιστώνεται στα θετικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει. Ειδικότερα, η συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης των φαρμάκων, ο Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ) με έτοιμο το νομοσχέδιο το οποίο ωστόσο δεν κατατέθηκε ένεκα των πρόωρων εκλογών, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα – όπου από 4 που ήταν το 2014 σήμερα ανέρχονται σε 60 και πάνω από 100 στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης – τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών (με διαμορφωμένες τις προϋποθέσεις για ένταξη πάνω από 50 ασθένειες σε αυτά), η δημιουργία ενός πιο διαφανούς και σταθερού πλαισίου για την τιμολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων, αλλά και η πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, (Συμφωνία της Βαλέττας) για κοινές περιφερειακές διαπραγματεύσεις, μέσα από διακρατικές συμφωνίες, όσον αφορά στις τιμές των καινοτόμων φαρμάκων, πιστώνονται στα θετικά βήματα της ηγεσίας, σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης

Αναφορικά με την Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, ο συνομιλητής μας, υποστηρίζει ότι παρά τα όποια προβλήματα, η συγκρότηση της Επιτροπής και η έναρξη διαδικασιών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης για τις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας, αποτελεί ένα από τα κύρια επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής. Ήδη ολοκληρώθηκε η δεύτερη διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα C με ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα από την πρώτη συμφωνία, με ισχύ και στην γειτονική Κύπρο.

Φυσικά, όπως είπαμε αρχικά, υπάρχει πάντα κάτι παραπάνω που μπορεί κάποιος να κάνει και όταν μιλάμε για μία Αριστερή κυβέρνηση θα ανέμενε κανείς, να έχει ολοκληρωθεί το περιβόητο Εθνικό Σχέδιο, ή Εθνική Πολιτική φαρμάκου που αφορά το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικότερα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Μία πολιτική, η οποία θα λάβει υπόψιν της την ανάπτυξη και θα μπορέσει να δώσει σημαντική ώθηση στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες άλλωστε είναι αυτές, που δίνουν το στίγμα της βιομηχανικής παραγωγής σήμερα. Το εν λόγω νομοθετικό σχέδιο είναι ήδη έτοιμο, επισημαίνει ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αναπτυξιακή μας κατεύθυνση, σημειώνει με νόημα.

Να μην παγώσουν οι προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κάτι που φοβάται για την επόμενη μετεκλογική ημέρα, ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι αυτό που φοβάται περισσότερο, είναι το πάγωμα των προσλήψεων για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, για το 2019, είχαν προγραμματιστεί 950 προσλήψεις ιατρικού και 1.200 προσλήψεις λοιπού προσωπικού για το ΕΣΥ. Ο σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περιλάμβανε άλλες 2.500 προσλήψεις για το 2021-22 και αντίστοιχα για τα επόμενα χρόνια.

Όπως σημειώνει ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, εάν η ΝΔ εφαρμόσει τον κανόνα 1/5, τότε πάμε σε μόλις 300 προσλήψεις το χρόνο, με βάση τις συνταξιοδοτήσεις.

Οι μόνες προσλήψεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας, είναι οι 2.000 των νοσηλευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ