ΕΛΛΑΔΑ

Θεομηνία στη Χαλκιδική: Ο αγνοούμενος ψαράς ο έβδομος νεκρός της κακοκαιρίας

Θεομηνία στη Χαλκιδική: Ο αγνοούμενος ψαράς ο έβδομος νεκρός της κακοκαιρίας

Στον 62χρονο ψαρά που αγνοείτο από χτες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής ανήκει η σορός που εντοπίστηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.

Το πτώμα του άτυχου ψαρά εντοπίστηκε στις 13:35 από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού 6,9 ναυτικά μίλια από το αλιευτικό καταφύγιο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών, όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.

Όσον αφορά τους άλλους έξι νεκρούς, ένας 8χρονος και η 54χρονη μητέρα του από τη Ρουμανία καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν στα Νέα Πλάγια.

Μητσοτάκης: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στη Χαλκιδική

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν, επίσης, τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους.

Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Φονική κακοκαιρία Χαλκιδική: Σοκάρει η μαρτυρία για τον θάνατο του 8χρονου παιδιού

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Δεκάδες τραυματίες

Ο αριθμός των τραυματιών που μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, είναι 120. Μία γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας προσήλθαν συνολικά 22 περιστατικά στο ίδιο νοσοκομείο, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα. Όπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τέσσερεις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄ Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.

Συνολικά 49 τραυματίες μεταφέρθηκαν χτες βράδυ στο νοσοκομείο του Πολύγυρου, στη Χαλκιδική. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λαμπρινή Στεφανίδου, εξ αυτών έγιναν 13 εισαγωγές, εκ των οποίων οι οκτώ στη Χειρουργική Κλινική και πέντε στην Ορθοπαιδική, ενώ ένα κορίτσι 13 ετών και μια τριαντάχρονη γυναίκα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Παπανικολάου» αντίστοιχα.

Επίσης, στο νοσοκομείο διακομίστηκε και μια γυναίκα, η οποία δυστυχώς ήταν ήδη νεκρή και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, η κατάσταση των τραυματιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής είναι ελεγχόμενη.

Πέντε παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα και νοσηλεύονται, ευτυχώς, εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.

«Είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό. Το ένα κορίτσι , ηλικίας 13 ετών είναι από τη Σερβία, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά Ελλήνων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Μελπομένη Τσούγκα.

Η ίδια ανέφερε ότι έξι ενήλικες από τις περιοχές της Ποτίδαιας και της Επανωμής προσήλθαν στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Υπό το συντονισμό του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, έχει θέσει από χθες σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών.



Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Οι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες του δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα, είναι ανυπολόγιστες.

Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.



Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής, περιοχή που αυτήν την περίοδο σφύζει από παραθεριστές, ξένους και Έλληνες, ενώ πολυμελή συνεργεία της ΔΕΗ εξακολουθούν να φθάνουν στην περιοχή καταβάλλοντας προσπάθειες για να επανέλθει το ρεύμα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 21:30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Έκτακτη επιχορήγηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης επιχορήγησης στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από το φονικό φαινόμενο.

«Έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής θα δώσει η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως αν κριθεί απαραίτητο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.

Στην έκτακτη αυτή επιχορήγηση αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά, υπογράμμισε ότι, ήδη, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από την αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων προς τους πληγέντες που θα καλυφθούν «με εντολή του πρωθυπουργού» , ενώ, όπως είπε, ειδική ενίσχυση θα δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας).

Συνδρομή από τον στρατό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνεται από το πρωί για τις εξελίξεις στην περιοχή και ακύρωσε το σημερινό του πρόγραμμα.

Το πρωί έλαβε χώρα, εκτάκτως, σύσκεψη στο δημαρχείο των Νέων Μουδανιών με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων για να γίνει μία εκτίμηση της κατάστασης και να οριστούν τα επόμενα βήματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή, παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και τον γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών.



Φονική κακοκαιρία Χαλκιδική - Χρυσοχοΐδης: Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Παράλληλα, υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, γνωστοποίησε, πως ο στρατός θα στείλει δυνάμεις και μηχανήματα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των καταστροφών.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και μεταφέρουν μηχανήματα για να αποκαταστήσουν ζημιές. Θα διατεθούν γεννήτριες μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη στον κεντρικό πυλώνα στο πρώτο "πόδι"», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, προσθέτοντας ότι έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ο στρατός είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που υπάρχουν.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ