ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Δεν εγείρονται σοβαροί λόγοι ανησυχίας από τους σεισμούς στην Κοζάνη

Γ. Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Δεν εγείρονται σοβαροί λόγοι ανησυχίας από τους σεισμούς στην Κοζάνη
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αφροδίτη Χουλάκη

Τους λόγους για τους οποίους δεν εγείρεται σοβαρή ανησυχία από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Κοζάνη, εξηγεί στο CNN Greece ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πρόκειται για επιφανειακές σεισμικές δονήσεις και για μεμονωμένη σεισμική δραστηριότητα,ενώ δεν προκύπτει ανησυχία, κρίνοντας τα μεγέθη των δύο σεισμών.

«Στην Κοζάνη σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις, η πρώτη ήταν η ισχυρότερη με μέγεθος 4,6 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο που εντοπίζεται μερικά χιλιόμετρα νότια της πόλης και δυτικά από το τεχνητό φράγμα του Πολυφύτου, εκεί που το Μάιο του 1995 είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός της Κοζάνης μεγέθους 6,6 Ρίχτερ», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η αξιολόγηση η οποία κάνω, με τα στοιχεία που έχουμε, εμφανίζεται ως μεμονομένη σεισμική δραστηριότητα, από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, από επιστημονικής τουλάχιστον άποψης θα πρέπει να υπάρχει μια αρκετά προσεκτική παρακολούθηση ώστε να δούμε πως θα πορευθεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει βεβαρημένο ιστορικό», υπογραμμίζει.

«Η σημερινή δραστηριότητα είναι σε πολύ χαμηλά μεγέθη που δεν μπορεί να διεγείρει άλλα ρήγματα, ωστόσο χρειάζεται παφρακολούθηση διότι ποτέ δεν έχουμε 100% βεβαιότητα με τα πολύπλοκα φαινόμενα των σεισμών», εξηγεί.

«Οι σεισμοί σε αυτά τα μεγέθη δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αναμενόμενοι, εκείνο όμως που ξέρουμε με ακρίβεια είναι ότι στατιστικά κάθε πέντε, 10 ή 15 μέρες το μέγεθος 4 με 4,5 Ρίχτερ εμφανίζεται πολύ συχνά στον ελλαδικό χώρο. Κατά συνέπεια, τα μεγέθη αυτά είναι συνηθισμένα, χωρίς να μπορούμε να πούμε που θα τα αναμένουμε κάθε φορά», επισημαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ