ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο γιατρός και διδάκτωρ του ΑΠΘ, Βλάσης Γωγούσης

Πέθανε ο γιατρός και διδάκτωρ του ΑΠΘ, Βλάσης Γωγούσης

Ο ιατρός-παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βλάσης Γωγούσηςπέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 90 ετών.

Σύμφωνα με βιογραφικό που δημοσίευσε η οικογένειά του, γεννήθηκε το 1929 και όταν η γερμανική κατοχή τον βρήκε μαθητή του Δ' Γυμνασίου Αρρένων, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πολέμησε ποικιλοτρόπως τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Διετέλεσε διευθυντής των εξωτερικών ιατρείων του Γαλλικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Καλογραιών), αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος», πρόεδρος του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε επί 35 χρόνια ως γιατρός της ΔΕΗ, της οποίας τελικώς ανεδείχθη γενικός αρχίατρος όλης της χώρας (1990-1994).

Το 1973 ξεκίνησε εκστρατεία για την πρόληψη της διάδοσης των ναρκωτικών στη χώρα, ενώ το βιβλίο του «Ναρκωτικά και τοξικομανείς» -το πρώτο που εξεδόθη στην Ελλάδα για το θέμα αυτό- βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Οργάνωσε επίσης μια τεράστια εκστρατεία υπέρ της αιμοδοσίας μεταξύ των χιλιάδων ασφαλισμένων της ΔΕΗ, ενώ υπήρξε και ο ίδιος συστηματικός αιμοδότης. Επίσης, υλοποίησε ενημερωτική καμπάνια για το AIDS και τους τρόπους προφύλαξης και προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες στους «Γιατρούς Του Κόσμου».

Για την προσφορά στην ιατρική, για την ανθρωπιστική και ζωοφιλική του δράση, καθώς και την εν γένει κοινωνική του συμβολή, έχει βραβευθεί από πολλούς συλλόγους και σωματεία της πόλης.

Υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Ήταν παντρεμένος με την πρωταθλήτρια στίβου και καλαθοσφαιρίστρια της ομάδας του Ηρακλή, Σοφία Αναστασιάδου, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, και ώρα 11:00 το πρωί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (Ιερός Ναός Γρηγορίου Παλαμά).

«Πλήρης ημερών, περιτριγυρισμένος από τα παιδιά, τα 5 εγγόνια και την πολυαγαπημένη του Φούλα, έφυγε σήμερα τα ξημερώματα, ο μπαμπάς μου, ιατρός Βλάσης Γωγούσης, ήρεμος, στο σπίτι του, όπως επιθυμούσε...», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook, η κόρη του Αλεξάνδρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ