ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια «μάχη» της Πυροσβεστικής σε Σάμο και Κύθηρα

Ολονύχτια «μάχη» της Πυροσβεστικής σε Σάμο και Κύθηρα
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Σε επιφυλακή παραμένουν στη Σάμο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων, καθώς πλέον δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα φωτιάς, αλλά πολυάριθμες μικρές εστίες.

Ο κεντρικός δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο, ήταν η «διαχωριστική γραμμή» για τα δύο πύρινα μέτωπα, το ένα προς τις ανεμογεννήτριες στο βουνό και το δεύτερο προς τη θάλασσα.

Για την ώρα υπάρχει εξασθένιση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ενώ στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν τέσσερα Canadair και δύο ελικόπτερα. Στο νησί έφτασαν με Super Puma μία ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες και με C-130 ακόμα τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 40 πυροσβέστες.

Ο κόσμος απομακρύνθηκε για προληπτικούς λόγους από τέσσερα ξενοδοχεία και μεταφέρθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου. Στην επιχείρηση εκκένωσης συμμετείχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, καθώς και περίπου 15 σκάφη ιδιωτών εγεγραμμένων στην Πολιτική Προστασία.

Φωτιά στα Κύθηρα

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Παλαιόπολης Κυθήρων, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και συνδράμουν 1 υδροφόρα και 2 χωματουργικά μηχανήματα ΟΤΑ, ενώ αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες ενισχύσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις δυνάμεις της Νεάπολης.

Για την ώρα το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα έχει έκταση ενός χιλιομέτρου, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εκφράζει αισιοδοξία για τη εξέλιξη των επιχειρήσεων κατάσβεσης, δεδομένου ότι έχουν εξασθενίσει οι άνεμοι. Η αραιή βλάστηση στην περιοχή δεν εγείρει ανησυχίες για τους γύρω οικισμούς.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα σε περιοχές του Ριόλου Αχαΐας και Βάρδας Ηλείας. Ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Ειδικώς για την πυρκαγιά στην περιοχή της Βάρδας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, ωστόσο την υπόθεση διερευνά το προανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το πρωί σε δύσβατη περιοχή στα Τσουκαλαίικα Μεσσηνίας.

56 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Από το απόγευμα της Παρασκευής, στις 19:00, έως και σήμερα την ίδια ώρα, εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 56 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Επίσης, συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των περιφερειών και των ΟΤΑ.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ