ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τι αποφασίστηκε

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τι αποφασίστηκε
INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μειωμένα κατά 31% είναι τα σοβαρά περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως προέκυψε από την σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το πρωί της Παρασκευής.

Στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του Υπουργείου Υγείας μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αποφάσισε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το όργανο αυτό θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής, συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

Όπως τονίστηκε ακόμη, «κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες θεωρείται αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει αδιαλείπτως μηχανισμούς απόκρισης στις εποχικές εξάρσεις του ιού, με ενισχυμένη την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Επιπλέον, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση, εφαρμόζοντας σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις».

Να θυμίσουμε, ότι ο τακτικός καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, είχε τονίσει μεταξύ άλλων στο CNN Greece στις 12 Αυγούστου: «Η Ξάνθη, η Καβάλα, η Λάρισα αλλά και η Ανατολική Αττική, αποτελούν τις περιοχές - στόχους μέχρι στιγμής του ιού του Δυτικού Νείλου», ενώ είχε εκτιμήσει ότι η δραστηριότητα του ιού θα συνεχιστεί.

Να θυμίσουμε ότι την περσινή χρονιά καταγράφηκαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στο Νόμο Αττικής.

Σε ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την υγεία μας και γενικότερα, τι πρέπει να προσέχουμε, ο καθηγητής είχε επισημάνει:

«Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως βροχοπτώσεις, καταιγίδες, ξηρασία, πυρκαγιές) που αυτή συνεπάγεται, όπως επισημαίνουν άλλωστε και μεγάλοι επιστημονικοί Οργανισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επηρεάζουν ή σίγουρα θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας. Για παράδειγμα, το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 5 βαθμούς, προκαλεί λοιμώδη νοσήματα και συνδέεται με τους διαβιβαστές, όπως τον ιό του Ζίκα, του Δυτικού Νείλου, τον Δάγκειο πυρετό κλπ. Επίσης, τα μικρόβια που προκαλούνται από το νερό, προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Αλλά εκτός από τα λοιμώδη νοσήματα, έχουμε και καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Και φυσικά μην ξεχνάμε τον Δάγκειο πυρετό (ο οποίος προκαλείται επίσης από τσίμπημα κουνουπιών), από τον οποίο κινδυνεύουν 2,5 δις άνθρωποι σε όλο τον κόσμο».

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει 131 κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα 13 έχουν καταλήξει.

Το 70% των κρουσμάτων της Ευρώπης καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ το 16% των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη στη χώρα μας πεθαίνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ