ΕΛΛΑΔΑ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε το «πράσινο φως» για την εκκένωση του ΒΟΞ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε το «πράσινο φως» για την εκκένωση του ΒΟΞ
Φωτογραφία Αρχείου ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Οι δικαστικές Αρχές άναψαν πριν από μερικές εβδομάδες το «πράσινο φως» ώστε να εκκενωθεί το κατειλημμένο κτήριο του ΒΟΞ στα Εξάρχεια.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε νέα προκαταρκτική εξέταση ζητώντας από τα στελέχη της Ασφάλειας να διερευνήσουν εάν στην περίπτωση της κατάληψης του ακινήτου επί της οδού Θεμιστοκλέους τελούνται αδικήματα που διώκονται αυτεπάγγελτα.

Με τον τρόπο αυτό, η εισαγγελία αλλά και η αστυνομία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το εμπόδιο της απροθυμίας των διοικήσεων του ΙΚΑ (στο οποίο ανήκει το ακίνητο) να ζητήσουν την εκκένωση του χώρου και την ποινική δίωξη των καταληψιών. Η απροθυμία εξάλλου της διοίκησης του ασφαλιστικού οργανισμού να ασχοληθεί ενεργά με το ακίνητο υπήρξε για χρόνια εμπόδιο στα όποια σχέδια εκκένωσής του.

Χαρακτηριστικά είναι όσα εκτυλίχθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2018, με αφορμή την κλήση για κατάθεση που είχε λάβει η τότε διοίκηση του οργανισμού, στο πλαίσιο έρευνας που είχε ανατεθεί στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας. Η προκαταρκτική αφορούσε το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης που διώκεται όχι αυτεπαγγέλτως αλλά κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον ιδιοκτήτη.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τότε καλέσει τη διοίκηση του οργανισμού να πάρει θέση: «Θέλετε να πάρετε πίσω το ακίνητό σας;» και «Επιθυμείτε την ποινική δίωξη των καταληψιών;» ήταν τα ερωτήματα στα οποία έπρεπε να δώσει απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ