ΕΛΛΑΔΑ

ΣΦΕΕ: Ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

ΣΦΕΕ: Ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Θετική είναι η αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 84η ΔΕΘ, σχετικά με τη σύνδεση επενδύσεων και clawback στον τομέα του φαρμάκου.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) χαρακτηρίζει βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, όμως μικρό.

«Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πως θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών, σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για το 2019. Ήταν άλλωστε πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ όλα αυτά τα χρόνια να δοθούν κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία από την Πολιτεία για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να ευνοηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη τόσο των διεθνών όσο και των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμός μας» αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το clawback ήταν ένα από τα ζητούμενά μας και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί. Την ώρα που πανευρωπαϊκά επενδύονται 35 δισ. ευρώ σε Έρευνα και Ανάπτυξη, η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός, απορροφώντας μόνο ένα πολύ μικρό ποσό (€42 εκατ. για το 2018). Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και άλλα τέτοια μέτρα, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις» προσθέτει.

Ζητούμενο η αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης

Για το 2019, το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που θέτει ως όριο για συμψηφισμό η κυβέρνηση, αποτελεί μια «ελάχιστη διευκόλυνση μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές» τονίζει ο ΣΦΕΕ, «τις οποίες μας επιβάλλει η Πολιτεία τα τελευταία 8 χρόνια, και οι οποίες άγγιξαν το 1,5 δισ. για το 2018 και θα πλησιάσουν το 1,7 δισ. για το 2019. Η αύξηση των επιστροφών, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ από χρόνο σε χρόνο, καταδεικνύει ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί».

Ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι διαχρονικά η φαρμακοβιομηχανία ζητά να μπει ένα όριο στις υποχρεωτικές επιστροφές, αλλά και να αναπροσαρμοστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας.

Τέλος, εκφράζει την ευχή «οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας στην οποία θα ηγηθεί η κυβέρνηση» ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές του φαρμακευτικού κλάδου, άρα και του συνόλου της οικονομίας. Επίσης, κρίσιμο είναι η κυβέρνηση να θέσει «το πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που αναζητούμε τα τελευταία χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών και τελικά η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ