ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Ενίσχυση και μετεξέλιξη των ΤΟΜΥ – Διευρύνεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Κικίλιας: Ενίσχυση και μετεξέλιξη των ΤΟΜΥ – Διευρύνεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού
INTIME NEWS

Ενίσχυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και συγχωνεύσεις, τουλάχιστον όπου γειτνιάζουν με Κέντρα Υγείας, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας ως διάσπαρτες μονάδες μέσα στη χώρα, υποστελεχωμένες και αφημένες. Τόνισε ότι οι ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ενισχυθούν, μέσα όμως από διαδικασία αξιολόγησης και μετεξέλιξης. «Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει Κέντρο Υγείας εδώ και ΤΟΜΥ εδώ με κοινή πόρτα και να λειτουργούν ξεχωριστά. Να έχει ένα νοσηλευτή ηΤΟΜΥ και ένα γιατρό και τρεις το Κέντρο Υγείας, είναι υποκρισία. Πρέπει να είναι ομογενοποιημένη και μία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι στην ΠΦΥ θα εμπλακούν σε μια κοινή διαδικασία και οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, «που έχει η μέση ελληνική οικογένεια και εμπιστεύεται, έτσι ώστε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να πάει πρώτα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον γιατρό του, για να του πει αν χρειάζεται απλά ένα σιρόπι και να πάει σπίτι ή να πάει στο νοσοκομείο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να ανοίξουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να ενταχθούν φέτος 800 νέοι γιατροί, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει μετά το 2011, με «πολύ καλή αποζημίωση κάθε μήνα».

127 ΤΟΜΥ σε λειτουργία

Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, λειτουργούσαν 127 ΤΟΜΥ κυρίως σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με έμφαση σε περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, υψηλή ανεργία και μικρή προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, όπως είχε ιεραρχήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ανθρώπινο δυναμικό των ΤΟΜΥ αποτελούν περίπου 1.100 επαγγελματίες υγείας διαφορετικών πεδίων.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του τότε αρμόδιου αναπληρωτή γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρού, πραγματοποιήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέψεις το διάστημα 2017 - 2019 , εξυπηρετήθηκαν πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες και έγιναν 3.000 δράσεις στην κοινότητα. Το 85,1% των πολιτών που απευθύνθηκαν στις ΤΟΜΥ, έλαβε υπηρεσίες Γενικού Ιατρού.

Ωστόσο, για λειτουργική αδυναμία και ανισότητες στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ έκανε λόγο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των στοιχείων που συνέλεξε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπολείπεται σχεδόν κατά το ήμισυ ο στόχος λειτουργίας των ΤΟΜΥ (127 σε σύνολο 239), ενώ έγιναν μόνο 340 προσλήψεις γιατρών από τις 1.195 που είχαν σχεδιαστεί (ποσοστό 28,5%). Επίσης, η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει σε 370.000 τους ωφελούμενους πολίτες.

«Είναι σαφής η υποαπασχόληση και η λειτουργική αδυναμία των ΤΟΜΥ, καθώς σύμφωνα με τον αριθμό των ιατρών που προσλήφθηκαν θα έπρεπε να έχει εξυπηρετηθεί διπλάσιος αριθμός πολιτών από τον σημερινό απολογισμό. Παρατηρούνται ακόμη μεγάλες αποκλίσεις-ανισότητες στην υλοποίηση των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια, καθώς δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο (π.χ. Νησιωτικές Περιοχές) και που έχουν περισσότερο ανάγκη» τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Ερώτηση Ξανθού για την προοπτική των ΤΟΜΥ

Εν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την πορεία της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την προοπτική των ΤΟΜΥ, κατέθεσε χθες, Τρίτη (24/09/2019) ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Στην ερώτηση του ο κ. Ξανθός τονίζει την ανάγκη στήριξης των νέων δομών που ήδη έχουν καταγράψει ένα θετικό αποτέλεσμα στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προωθώντας ταυτόχρονα στο σύστημα υγείας την κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας, της έμφασης στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας, καθώς και του προσανατολισμού στην κοινοτική και κατ’ οίκον φροντίδα.

Συγκεκριμένα ερωτάται ο κ. Κικίλιας: 1) ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που είναι σε εξέλιξη, καθώς και για την υποστήριξη των σημερινών ΤΟΜΥ, 2) αν θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για την κάλυψη κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών (γενικών γιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων) ή άλλων επαγγελματιών υγείας, διασφαλίζοντας την αναβαθμισμένη στελέχωση των σημερινών και την ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε περιοχές με ανεπαρκή κάλυψη και 3) αν θα υλοποιήσει τη στρατηγική της εξόδου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και της σταδιακής εμπλοκής εθνικών πόρων μέσω του ΠΔΕ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των νέων δομών και μετά το τέλος (2022) του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ