ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα φαρμακοποιού: Ασφαλή & αποτελεσματικά φάρμακα και από τους φαρμακοποιούς του ΕΣΥ

Παγκόσμια Ημέρα φαρμακοποιού: Ασφαλή & αποτελεσματικά φάρμακα και από τους φαρμακοποιούς του ΕΣΥ
PIXABAY

Παγκόσμια Ημέρα φαρμακοποιού, σήμερα 25 Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με τους θεσμικούς φορείς, είναι μία ημέρα που αξίζει να εορταστεί.

Και αυτό, διότι ο φαρμακοποιός αποδείχθηκε στιβαρό στήριγμα στα χρόνια της ύφεσης, με τον επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο, την ώρα που υπηρετεί με σθένος την πρόληψη και ενημέρωση.

Από την πλευρά τους, οι Νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, γιορτάζουν εφέτος, τη μέρα του φαρμακοποιού εστιάζοντας στα "Ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για όλους".

Αναλυτικότερα οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, εξασφαλίζουν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων για τους ασθενείς. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της συμμετοχής τους ως επικεφαλής στην ομάδας διαχείρισης της ορθής χρήσης των αντιμικροβιακών (ΟΕΚΟΧΑ) και του εκπαιδευτικού τους ρόλου ως επαγγελματίες υγείας στην πρόληψη της μόλυνσης. Επίσης καταναλώνουν αρκετό χρόνο στην διερεύνηση λύσεων για την θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενή, που προκύπτει από τις όλο και αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της υγείας του ασθενούς.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών μέσω της ορθής χρήσης των φαρμάκων και της μείωσης των λαθών στην φαρμακευτική αγωγή.

Συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, συμμετέχοντας σε διεπιστημονικές ομάδες, ως ειδικοί στην επιλογή, προμήθεια, παραγωγή και διανομή φαρμάκων, καθώς και στην παροχή κλινικές φαρμακευτικές υπηρεσίες, καθορίζοντας τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας στις διαδικασίες φαρμακευτικής αγωγής, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την ασφαλή, αποτελεσματική, ορθή και οικονομικά αποδοτική χρήση των φαρμάκων.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και μέλος του ΔΣ της EAHP κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, «οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί έχουν την γνώση, την εμπειρία και τη διάθεση να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων συνθηκών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ