ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Τραγωδία με επτά νεκρούς στο Αιγαίο – Δραματική η κατάσταση στα νησιά

Προσφυγικό: Τραγωδία με επτά νεκρούς στο Αιγαίο – Δραματική η κατάσταση στα νησιά
AP Photo/Michael Varaklas

Νέα τραγωδία συνέβη σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο.

Άλλα πέντε πτώματα μεταναστών εντοπίστηκαν από δύτες στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών μετά από ανατροπή λέμβου με μετανάστες. Νωρίτερα από την ίδια θαλάσσια περιοχή είχαν ανασυρθεί νεκρά ένα βρέφος και ένα τετράχρονο παιδί.

Η σημερινή τραγωδία συνέβη μόλις δύο μέρες μετά το θάνατο του πεντάχρονο παιδιού που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ έπαιζε με χαρτόκουτα.

Γ. Σακελλαρίδης: Ο θάνατος του 5χρονου στη Μόρια δεν είναι ατύχημα

Ασφυξία

Η ασφυκτική κατάσταση στα νησιά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχους Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 29.226 αιτούντες άσυλο. Αναλυτικά, για τα βασικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης οι αριθμοί έχουν ως εξής:

• Μόρια: 10.313 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000.
• Χίος: 3.266 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.
• Σάμος: 5.263 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.
• Λέρος: 1.453 με χωρητικότητα 860.
• Κως: 3.107 διαμένοντες με χωρητικότητα 816.

Νέες αφίξεις

Εν τω μεταξύ, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται αυξημένες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε 24 ώρες πέρασαν 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 273 στη Μυτιλήνη, 76 στη Χίο και 299 στη Σάμο.

Η κατάσταση στα νησιά στο χειρότερο σημείο

Σε ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο των τελευταίων χρόνων, με τη Μυτιλήνη και τη Σάμο να φιλοξενούν ως και 4 και 8 φορές άνω της αντίστοιχης χωρητικότητάς τους. Σε ό,τι αφορά τη Μυτιλήνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 24/9/2019, διέμεναν στο νησί 28,829 αιτούντες άσυλο, ενώ στον καταυλισμό της Μόριας, οι άνθρωποι έφταναν στον αριθμό-ρεκόρ των 12.022[4]. Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα παιδιά στα νησιά χειροτερεύει αδιάκοπα. Ο τραγικός θάνατος ενός 15χρονου Αφγανού που διέμενε στην αποκαλούμενη "ασφαλή ζώνη" [safe zone] του καταυλισμού της Μόριας μιλάει ηχηρά από μόνος του για την κατάσταση, ενώ πριν δύο μέρες, ένα 5χρονο παιδί από το Αφγανιστάν σκοτώθηκε, αφού χτυπήθηκε από φορτηγό έξω από τη Μόρια, αποδεικνύοντας τη θεμελιώδη έλλειψη ασφάλειας που επικρατεί για τα χιλιάδες παιδιά που είναι εξαναγκασμένα να ζουν στο hotspot.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ