ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι

Κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην Α' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων, την εξάρθρωση του οποίου ανακοίνωσε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η αστυνομία.

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί το πρωί του Σαββάτου, με την απολογία στην ίδια ανακρίτρια των υπόλοιπων έξι συλληφθέντων για την υπόθεση.

Ανάμεσα σ' αυτούς που απολογήθηκαν σήμερα Παρασκευή, ήταν ο δικηγόρος και η γυναικολόγος για τους οποίους η ανακρίτρια και η εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι υπό τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 30.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Την ίδια ποινική μεταχείριση είχαν και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί τους, μόνο που οι περιοριστικοί όροι διαφοροποιήθηκαν εν μέρει, και αφορούν την αυτοπρόσωπη εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένουν και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Πρόκειται για τρεις γυναίκες που κατηγορούνται ότι μεσολαβούσαν σε διάφορα στάδια της φερόμενης εγκληματικής δραστηριότητας του κυκλώματος, όπως επίσης μία μαία-υπάλληλος σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ύστερα από μία μαραθώνια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε ύστερα από 11 ώρες, οι κατηγορούμενοι -απολογούμενοι- αντέκρουσαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδει το κατηγορητήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικηγόρος φέρεται να υποστήριξε ότι παρείχε νομικές υπηρεσίες στο πλαίσιο νόμιμων υιοθεσιών και νόμιμων αμοιβών.

«Έκανα τη δουλειά μου ως δικηγόρος και τίποτα παραπάνω» φέρεται να είπε, τονίζοντας ότι δεν είχε καμία επαφή με τις βιολογικές μητέρες, παρά μόνο με τους θετούς γονείς που του ανέθεταν τη διαδικασία της νόμιμης υιοθεσίας, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή σε εμπόριο ωαρίων.

Τη γραμμή της άρνησης των κατηγοριών ακολούθησε και η κατηγορούμενη γιατρός (μαιευτήρας), η οποία, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είπε ότι εισέπραττε νόμιμες αμοιβές στο πλαίσιο της εξέτασης των κυοφορούμενων γυναικών. Οι υπόλοιπες τέσσερις κατηγορούμενες φαίνεται να απολογήθηκαν πως λάμβαναν τη διαβεβαίωση ότι οι ενέργειές τους ήταν νόμιμες.

Στο μεταξύ, την πόρτα της Α' τακτικής ανακρίτριας θα περάσουν αύριο οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για βουλγαρικής καταγωγής πρόσωπα, στους οποίους αποδίδονται περιφερειακοί ρόλοι στη αποδιδόμενη δράση της χαρακτηριζόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης.

Πώς γίνονταν οι αγοραπωλησίες

Ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτηρίζει η Αστυνομία τη σπείρα που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη σύλληψη 12 ατόμων, φερόμενων ως μελών της.

Την ίδια στιγμή σοκάρουν οι λεπτομέρειες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας μέσα από τις καταθέσεις θετών γονιών.



Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ζευγαριού που υιοθέτησε βρέφος, μέσω του κυκλώματος, τον περασμένο Ιούλιο του 2018 και αποφάσισε έναν χρόνο μετά να μεγαλώσει την οικογένεια και απευθύνθηκε εκ νέου στη γυναικολόγο που φέρεται να κινούσε τα νήματα.

«Θέλουμε με τη γυναίκα μου να υιοθετήσουμε ακόμη ένα παιδάκι», είπε ο πατέρας ενώ η γυναικολόγος απάντησε: «Ωραία! Η βιολογική μητέρα του πρώτου σας παιδιού είναι και πάλι έγκυος. Αν θέλετε να δούμε αυτή την περίπτωση».

Δομή και οργάνωση του κυκλώματος

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κύκλωμα είχε συγκεκριμένη δομή και οργάνωση.

«Εγκέφαλοι» φαίνεται πως ήταν ένας γιατρός και ο δικηγόρος, σε συνεργασία με μία μαία που εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική και εντόπιζαν τα άτεκνα ζευγάρια.

Έδιναν εντολή στα κύρια επιχειρησιακά μέλη τρεις Γεωργιανές να στρατολογήσουν γυναίκες που είτε θα έδιναν τα παιδιά που θα γεννήσουν, είτε θα γίνουν παρένθετες μητέρες είτε δότριες ωαρίων. Εντόπιζαν τις φυσικές μητέρες και καθεμιά από αυτές είχαν επαφές με τέσσερις ιδιωτικές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη του κυκλώματος

Στις 3 Μαρτίου 2019 μια γυναίκα 30 ετών γεννά σε κεντρική ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης ένα αγοράκι, αλλά το νεογέννητο αποφασίζεται να διακομισθεί αμέσως στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, λόγω προβλημάτων υγείας.

Δεκαπέντε μέρες αργότερα, άγνωστη γυναίκα, που μιλούσε ελληνικά με ξένη προφορά, καλεί στο «Ιπποκράτειο» και ισχυριζόμενη ότι το νεογνό επρόκειτο να πουληθεί, ζητεί να μην παραδοθεί στη βιολογική του μητέρα. Το ίδιο τηλεφώνημα επαναλαμβάνεται δύο μέρες αργότερα, γεγονός που κινητοποιεί την κοινωνική λειτουργό του νοσοκομείου και με εντολή της εισαγγελέως ανηλίκων Θεσσαλονίκης το αγοράκι παραμένει στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αυτό που υποψιάζονται οι διωκτικές Αρχές είναι ότι η 30χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία είχε συμφωνήσει να παραδώσει το παιδί της σε άτεκνο ζευγάρι Ελλήνων που είχε προκαταβάλλει χρήματα. Από την αστυνομική έρευνα που θα ακολουθήσει θα διαπιστωθεί ότι πίσω απ' αυτήν την παράνομη υιοθεσία κρύβεται ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο μεταφέρει γυναίκες Ρομά από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα, για να γεννήσουν κατά παραγγελία, κι άλλες που δίνουν τα ωάριά τους ή αναλαμβάνουν να γίνουν παρένθετες μητέρες, πάντα έναντι αμοιβής.

Η υπόθεση της 30χρονης V.H. φαίνεται πως έδρασε ως «καταλύτης» για την εξάρθρωση αυτού του κυκλώματος, η φερόμενη δράση του οποίου εκτιμάται ότι ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2016, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας παράνομα κέρδη που, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας, ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ