ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ – Κοντοζαμάνη: Τι εξετάζεται για τις 1.116 προσλήψεις τακτικού προσωπικού

Συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ – Κοντοζαμάνη: Τι εξετάζεται για τις 1.116 προσλήψεις τακτικού προσωπικού
INTIME NEWS

Συγκέντρωση εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία με το καθεστώς του επικουρικού προσωπικού και με συμβάσεις ΟΑΕΔ, καθώς και καθαριστριών του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (30/09/2019) στο υπουργείο Υγείας.

Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στον κ. Κοντοζαμάνη τέθηκε το ζήτημα της αυξημένης μοριοδότησης στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχει ανακύψει πρόβλημα με «μη νομότυπες» βεβαιώσεις «ειδικής εμπειρίας» προς υποψηφίους, οι οποίες χορηγήθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι με τις «εκατοντάδες ψεύτικες βεβαιώσεις (που) χορήγησε το ΚΕΕΛΠΝΟ επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης», οι επικουρικοί εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση, «δυστυχώς χάνουν τη μικρή ελπίδα να είναι μεταξύ των επιτυχόντων».

«Οι τότε πολιτικοί προϊστάμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ τώρα έχυσαν "κροκοδείλια δάκρυα" σε συνάντηση με το ΑΣΕΠ» προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωση, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης για το ζήτημα, με το ΑΣΕΠ.

Μοριοδότηση μόνο για το ΕΣΥ

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία βουλευτών του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μετείχαν οι Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και Σάκης Παπαδοππουλος, επισκέφθηκαν το ΑΣΕΠ την Παρασκευή (27/09/2019). Ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Καραβοκύρη και άλλα υπηρεσιακά στελέχη για την πορεία ολοκλήρωσης της προκήρυξης 2Κ/2019, η οποία αφορά την πλήρωση 1.116 θέσεων τακτικού προσωπικού διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Στη συνάντηση διευκρινίστηκε πλήρως από το ΑΣΕΠ ότι η ειδική προϋπηρεσία που μοριοδοτείται με βάση την προκήρυξη, αφορά αποκλειστικά κατηγορίες εργαζομένων που έχουν απασχοληθεί στο ΕΣΥ με το καθεστώς του λοιπού επικουρικού προσωπικού και όχι με άλλου τύπου συμβάσεις ή εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ν.4571/2018, άρθρο 17. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης τη διαβεβαίωση ότι οι προσλήψεις στην Υγεία αποτελούν πάντα προτεραιότητα για το ΑΣΕΠ και ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση της διαδικασίας κατάρτισης των προσωρινών πινάκων που είναι σε εξέλιξη.

Τι εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Σε συζήτηση με το ΑΣΕΠ για τη λύση του ζητήματα είναι ήδη ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Όπως είπε στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, το υπουργείο Υγείας εξετάζει να αποσταλεί στο ΑΣΕΠ μία κατάσταση όλων των επικουρικών υπαλλήλων και από εκεί να γίνει διασταύρωση. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα προχωρήσουν στη λύση της ακύρωσης των βεβαιώσεων που κατέχουν οι υποψήφιοι και την έκδοση νέων.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε, επίσης, να εξευρεθεί τρόπος για να συνεχίσουν να εργάζονται οι επικουρικοί που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ακόμα και αν δεν είναι στους επιτυχόντες του διαγωνισμού, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000. Το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει το θέμα, απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Η Ομοσπονδία τόνισε ότι στα νοσοκομεία εργάζονται 12.000 συμβασιούχοι οι οποίοι εάν απολυθούν μετά το τέλος των συμβάσεων που λήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι συνθήκες περίθαλψης και εργασίας θα γίνουν αφόρητες. Για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει θετικά την ανανέωση των συμβάσεων και ότι δεν επιθυμεί εν μία νυκτί να φύγουν 4.000 υπάλληλοι από τα νοσοκομεία.

Τέλος, για τις καθαρίστριες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» και άλλων νοσοκομείων, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και ότι θα εξετάσει την παράταση των συμβάσεων και τη βελτίωση της μοριοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ