ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Θεμελιώδες δικαίωμα η έκδοση ΑΜΚΑ και η πρόσβαση στην υγεία

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Θεμελιώδες δικαίωμα η έκδοση ΑΜΚΑ και η πρόσβαση στην υγεία
INTIME/ ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Την άμεση επίλυση του ζητήματος της έκδοσης ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο ζητάει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και σημειώνει ότι «η έκδοση ΑΜΚΑ και η πρόσβαση στην υγεία διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας».

Όπως σημειώνει, με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ αποκλείονται από την πρόσβαση στην υγεία παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς, πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων το καθεστώς διαμονής δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί. Την ίδια ώρα, με έγγραφο του αρμόδιου υπουργού έχει «παγώσει» η διαδικασία για τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Το ΕΣΠ περιγράφει την περίπτωση εξαμελούς οικογένειας προσφύγων από το Ιράκ, της οποίας δύο από τα ανήλικα παιδιά χρήζουν άμεσης φροντίδας. «Η οικογένεια είχε μεταφερθεί στην ενδοχώρα λόγω της υψηλής ευαλωτότητάς της, ωστόσο τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ», σημειώνει η οργάνωση και προσθέτει ότι βάσει εθνικού και ενωσιακού δικαίου «η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την πρόσβαση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην υγεία, ενώ ιδίως για τα παιδιά, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγεία και την κατάλληλη φροντίδα, ανεξαρτήτως καθεστώτος διαμονής, διασφαλίζεται τόσο από την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού όσο και από τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ