ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή για την ιατρική αποκατάσταση ατόμων με κινητικά προβλήματα

Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή για την ιατρική αποκατάσταση ατόμων με κινητικά προβλήματα
Pixabay

Τη δυνατότητα ιατρικής αποκατάστασης σε άτομα που είναι καθηλωμένα στο κρεβάτι λόγω διαφόρων παθήσεων καθώς και σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό παρέχει η ανθρωποφυγόκεντρος.

Πρόκειται για μία συσκευή η οποία χρησιμοποιείται στα εργαστήρια της NASA και της ESA για την πρόληψη και των αντιμετώπιση των προβλημάτων σε αστροναύτες , τα οποία οφείλονται στην έλλειψη βαρύτητας κατά την παραμονή τους στο διάστημα.

Μία τέτοια συσκευή κατασκευάστηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (GASMA-SR), και το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης (AeMC) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ. Η συσκευή κατοχυρώθηκε με πατέντα το περασμένο καλοκαίρι και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους που χρήζουν αποκατάστασης. Επίδειξη λειτουργίας της συσκευής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η ανθρωποφυγόκεντρος ως μέσο ιατρικής αποκατάστασης», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Euromedica -Αρωγή Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα εγκαινιαστεί και το Εργαστήριο Εφαρμογών Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Για την ανθρωποφυγόκεντρο και τις εφαρμογές της μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Ιατρικής -Διαστημικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και διευθύντρια του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης, πνευμονολόγος Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδέλη.

«Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον έχει το ερέθισμα της βαρύτητας. Αν δεν υπάρχει βαρύτητα οι υποδοχείς του οργανισμού δεν μπορούν να διεγερθούν , δεν μπορούν να συντονιστούν οι κινήσεις, ούτε να εκκριθούν οι ορμόνες. Ως φορέας αεροδιαστημικής είχαμε ασχοληθεί με το διάστημα και ξεκινήσαμε την ανθρωποφυγόκεντρο με την Ιωάννα Βερνίκου, η οποία ήταν διευθύντρια Βιοεπιστημών της NASA, προκειμένου να βοηθήσουμε την αποκατάσταση των αστροναυτών. Είδαμε ότι αυτό που παθαίνουν οι αστροναύτες στο διάστημα, λόγω της έλλειψης βαρύτητας, το παθαίνουν και όσοι κάνουν καθιστική ζωή ή είναι κατακεκλιμένοι και δεν μπορούν να κινηθούν και να ασκηθούν. Μετά από έρευνα που έγινε και στην προσομοίωση του διαστήματος και στους αστροναύτες είδαμε ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης είναι η φυγόκεντρος σε συνδυασμό με την άσκηση. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά στην Ευρώπη για ιατρική χρήση σε ασθενείς, την ανθρωποφυγόκεντρο η οποία είναι πιο απλή κατασκευή που δεν κοστίζει πολλά χρήματα και μπορεί να εφαρμοστεί στο ευρύτερο κοινό. Πιστεύω ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να μπει στη ζωή όλων, ξεκινώντας από τα κέντρα αποκατάστασης που μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ τους ασθενείς τους και στη συνέχεια σε κάποια μεγάλα κέντρα αλλά αυτό θα αργήσει λίγο. Ακόμη και αν δεν εφαρμοστεί άμεσα, η έρευνα που θα κάνουμε είναι πάρα πολύ σημαντική για να λύσουμε πολλά προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η αστάθεια βάδισης, διαταραχές ύπνου κλπ», επισήμανε η κ. Κουρτίδου-Παπαδέλη.

Σύμφωνα με την κ. Κουρτίδου-Παπαδέλη, η καθιστική ζωή δημιουργεί προβλήματα όπως η αστάθεια βάδισης, η ορθοστατική υπόταση κλπ. Για αυτό και συστήνει στους ανθρώπους να κινούνται και μάλιστα επισημαίνει ότι εκείνο που είναι αναγκαίο για να ενεργοποιηθούν οι υποδοχείς της βαρύτητας είναι η αλλαγή της θέσης του σώματος και όχι απαραιτήτως η γυμναστική στο γυμναστήριο. Επικαλούμενη αποτελέσματα ιατρικών μελετών η κ. Κουρτίδου- Παπαδέλη αναφέρει ότι η εφαρμογή της ανθρωποφυγοκέντρου στον άνθρωπο ωφελεί στην βελτίωση του καρδιαγγειακού, του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, του αιθουσαίου συστήματος βελτιώνοντας την αστάθεια βάδισης και αυξάνοντας την αερόβια ικανότητα για άσκηση.

Οι παθήσεις οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν από την ανθρωποφυγόκεντρο είναι: νοσήματα μυοσκελετικού (κακώσεις, μυοπάθειες, οστεοπόρωση, σύνδρομα κινητικού νευρώνα κλπ.), νευρολογικά νοσήματα (εγκεφαλικά, νευροπάθειες, εγκεφαλική παράλυση κλπ.), μεταβολικά νοσήματα (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης κλπ.), διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος (αστάθεια βάδισης, πτώσεις ηλικιωμένων κλπ.),τραυματικές κακώσεις αθλητών για γρήγορη αποκατάσταση, καρδιολογικά νοσήματα (ορθοστατική υπόταση κλπ.), αναπνευστικά νοσήματα (διαταραχές ύπνου, ΧΑΠ, κ.λ.π) και αιματολογικά νοσήματα. Παράλληλα επισημαίνει ότι το Εργαστήριο Εφαρμογών Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα ασχοληθεί και με την έρευνα για τα νοσήματα αυτά ως προς την διάγνωση αλλά και την θεραπεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ