ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σε Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ: «Δίχτυ» ασφαλείας σε hot spot υπό τον φόβο τζιχαντιστών

Συναγερμός σε Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ: «Δίχτυ» ασφαλείας σε hot spot υπό τον φόβο τζιχαντιστών
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ένα πληροφοριακό δίχτυ που θα συλλέγει στοιχεία, κινήσεις και επικοινωνίες, απλώνουν οι Αρχές Ασφαλείας πάνω από κέντρα φιλοξενίας και νησιάγια να ελέγξουν αλλοδαπούς, που διαμένουν ήδη σε αυτούς τους χώρους, αλλά και να ερευνήσουν -με κάθε λεπτομέρεια- όσους φτάνουν στην Ελλάδα μέσω των μεταναστευτικών ροών.

Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ εργάζονται σε δύο πυλώνες. Αρχικά εγκαθιστούν «μάτια» και «αυτιά» στα κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας σε όλη τη χώρα ώστε να έχουν σαφή εικόνα των κινήσεων των αλλοδαπών. Από το πιο απλό, που είναι οι συζητήσεις μεταξύ τους για την κατάσταση στη Συρία -μετά την επέμβαση των Τούρκων- μέχρι και τις επαφές και τις επικοινωνίες τους με άτομα που βρίσκονται ακόμα και στις εμπόλεμες περιοχές.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η λεπτομερής έρευνα όσων αλλοδαπών θα επιχειρήσουν στο επόμενο διάστημα να φτάσουν στα νησιά μέσω των μεταναστευτικών ροών.

Όλες οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ευρώπης έχουν καταρτήσει έναν κατάλογο με άτομα που βρίσκονται και πολεμούν στη Συρία στο πλευρό του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Η λίστα αυτή βρίσκεται σε κάθε σημείο ελέγχου των συνόρων κάθε χώρας.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι κάθε αλλοδαπός, που θα φτάνει στα νησιά, να περνά από έρευνα ταυτοποίησης και -φυσικά- να γίνεται έλεγχος για το αν βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Επειδή, όμως, το πιθανότερο είναι τα άτομα αυτά να θέλουν να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα ή ακόμα και την πραγματική χώρα προέλευσής τους, έχουν δοθεί οδηγίες στους αστυνομικούς πώς πρέπει να χειρίζονται τα πρόσωπα αυτά στις συνεντεύξεις από τις οποίες θα περάσουν από τις επιτροπές, μόλις φτάσουν σε ελληνικό έδαφος και πριν ακόμα υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Από χθες, μάλιστα, έχει ανοίξει ένας δίαυλος συνεχούς επικοινωνίας όλων των ευρωπαϊκών μηχανισμών ασφαλείας με ανταλλαγές πληροφοριών και στοιχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ