ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί σας για τους πρόσφυγες

Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί σας για τους πρόσφυγες
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Σε ιδιαίτερα ψύχραιμο αλλά αυστηρό τόνο απάντησε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Αθήνα, στα όσα είχε καταλογίσει νωρίτερα η Άγκυρα στις ελληνικές αρχές μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα βύθιζε και πυροβολούσε λέμβους με πρόσφυγες στο Αιγαίο. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών», δηλώνει ρητά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

«Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, o Τσαβούσογλου είπε:

«Η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία».

«Βολές» εναντίον Γαλλίας - Γερμανίας για τη Συρία

Ωστόσο, οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς, αναφερόμενος στη Συρία, υποστήριξε πως κάποιες χώρες, με πρώτες το Ισραήλ και τη Γαλλία «δεν ενδιαφέρθηκαν για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» όταν οι «τρομοκράτες» -όπως η Άγκυρα χαρακτηρίζει τους Κούρδους μαχητές του YPG και το PKK- «προσπαθούσαν να διχάσουν τη χώρα».

Παράλληλα, ο κ.Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ρεαλιστική τη γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του δήλωσε, επίσης, πως η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι τέτοιες παραβιάσεις έλαβαν κατά την τουρκική εισβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ