ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σκληραίνουν την στάση τους, επεκτείνονται τα μπλόκα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σκληραίνουν την στάση τους, επεκτείνονται τα μπλόκα

Άνοιξαν οι αγρότες το τελωνείο του Προμαχώνα και αυτήν την ώρα φορτηγά και αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές. 

Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος ζητούν σε αυστηρό τόνο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου να σταματήσει τα "επικοινωνιακά φτηνά κόλπα". Ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος δήλωσε πως "κλείσαμε τα σύνορα και στο εξής δεν θα περνά κανείς".

Αναλυτικά η ανακοίνωση των αγροτών:

«Το, δε, θράσος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, πραγματικά περισσεύει.

Σε ένα ακόμη τηλεοπτικό του «διάγγελμα» κατηγόρησε αγρότες και κτηνοτρόφους ως φοροφυγάδες και παράνομους.

Όλα έχουν και τα όριά τους. Ο κ. Αποστόλου προσπαθεί να καλύψει την ανυπαρξία του, πετώντας «λάσπη στον ανεμιστήρα» και προσπαθώντας να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για ένα κλάδο που μόνο έχει να προσφέρει στην Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη.

Βέβαια, ο κ. Αποστόλου μάλλον δεν είχε «ανακαλύψει» τους. φοροφυγάδες αγρότες και κτηνοτρόφους όταν ανέβαινε στα τρακτέρ, στα μπλόκα και «διερρήγνυε τα ιμάτιά του» για το δίκαιο αγώνα των αγροτών.

O tempora o mores. Άλλες εποχές τότε κ. Αποστόλου. Τότε είχατε την «ασφάλεια» της αντιπολίτευσης. Τότε βλέπατε αγρότες και κτηνοτρόφους ως «ψηφαλάκια», ως αριθμούς, που απλά θα σας εξέλεγαν κυβέρνηση.

Είμαστε άνθρωποι. Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, νομοταγείς πολίτες. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν κύριο Αποστόλου, να «ποδοπατήσει» την αξιοπρέπειά μας, με φτηνά επικοινωνιακά κόλπα».

Tην ίδια στιγμή σε αποκλεισμό του δρόμου προχώρησαν οι αγρότες και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Από τις 20 Ιανουαρίου κλειστός είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού.

Kινητοποιήσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι.

tempi

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία.

Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν σήμερα περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Αποκλεισμοί δρόμων και στη Φθιώτιδα

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα επτά μπλόκα στη Φθιώτιδα προχώρησαν και σήμερα σε κλείσιμο της κυκλοφορίας κατά περίπτωση.

Οι αγρότες απέκλεισαν για πάνω από μία ώρα το εθνικό δίκτυο στο 210 χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στην περιοχή της Ανθήλης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η τροχαία έκανε εκτροπή στην κυκλοφορία από παράδρομους έτσι ώστε με μικρές καθυστερήσεις τα αυτοκίνητα να συνεχίζουν στον προορισμό τους.

Νέα μπλόκα στην Ήπειρο

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Ιωαννίνων κατευθύνονται αυτή την ώρα, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, στο 10ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, όπου στήνουν νέο μπλόκο στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με την συντονιστική τους επιτροπή, ο δρόμος θα κλείσει από τις 7 έως τις 9 το βράδυ, και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για την κλιμάκωση της κινητοποίησης τους.

«Συντονιζόμαστε με όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας θα είναι νικηφόρος. Δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Μιχάλης Τζίμας, μέλος της συντονιστικής και Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Κλειστή για μια ώρα η Αθηνών-Λαμίας

Έκλεισε για μια περίπου ώρα η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 110 χλμ στο Κάστρο Βοιωτίας από τους αγρότες που εκεί έχουν το μπλόκο τους.Η Τροχαία οδήγησε τα αυτοκίνητα μέσα από μια ευρεία παράκαμψη 25 χιλιομέτρων από επαρχιακούς δρόμους και παραδρόμους της Εθνικής οδού.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες της Αιγιάλειας έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, η εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή, τουλάχιστον μέχρι και τις 9:30 το βράδυ. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από την παλαιά εθνική οδό.

Διαβάστε ακόμα:

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ