ΕΛΛΑΔΑ

Απολογία Μιχαλολιάκου: «Πολιτική σκευωρία, είμαι αθώος»

Απολογία Μιχαλολιάκου: «Πολιτική σκευωρία, είμαι αθώος»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απολογείται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος δήλωσε αθώος  ενώπιον των δικαστικών Αρχών και έκανε λόγο για «πολιτική σκευωρία». Στο ακροατήριο, όπως άλλωστε και τις περισσότερες μέρες, βρίσκεται η μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, η οποία αποδοκίμασε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και τον φώναξε «σκυλί» κατά την είσοδό του στο δικαστήριο. 

Στην αρχή της απολογίας του, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για απόπειρα «ποινικοποίησης ενός ολόκληρου πολιτικού κινήματος».

«Σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες παραβίαζοντας κάθε αρχή και δεοντολογία, αφενός για να κάμψουν το ηθικό μας και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό. Η συλλογιστική ήταν "μην πάτε με αυτούς γιατί θα πάτε φυλακή"» ανέφερε ο ίδιος.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το κατηγορητήριο δεν έχει μέση και τέλος. «Εμείς δηλώναμε εγγράφως εθνικιστές και όχι ναζιστές. Θα υπερασπιστώ έναν ολόκληρο κόσμο από τη βρώμικη προπαγάνδα και την πολιτική στόχευση», ανέφερε ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Αναφερόμενος στη σύλληψή του τόνισε πως «ήρθαν να συλλάβουν με τεθωρακισμένα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν».

21854255

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Τι δήλωσε για τη δολοφονία Φύσσα

Ο αρχηγός της οργάνωσης αναφέρθηκε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ως «έγκλημα στο Κερατσίνι» και είπε: «Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία. Όλα αυτά ειναι μυθεύματα και δεν προκύπτουν από πουθενά».

«Αργά το πρωί ενημερώθηκα για το έγκλημα στο Κερατσίνι. Το θεωρώ ανθρώπινο λάθος, σοβαρό, ότι δεν έγινε εσκεμμένα, όταν έλεγαν ότι έπαιρνα (τηλέφωνα) σε κατοικίες εμπλεκομένων από το σταθερό στα κεντρικά της Μεσογείων, ενώ εκείνη τη στιγμή ήταν εκεί η Αντιτρομοκρατική και ο Εισαγγελέας. Μου τα χρέωσαν αυτά τα τηλέφωνα», συνέχισε.

«Καταδίκασα από την πρώτη στιγμή το έγκλημα από το περιστύλιο της Βουλής. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά όχι ότι είμαι ανόητος. Δημιούργησα ένα κίνημα που κατάφερε να εισέλθει τέσσερις φορές στη Βουλή. 165.000 άνθρωποι γύρισαν την πλάτη σε ένα βρώμικο σύστημα και μας ψήφισαν», είπε ακόμη. Παράλληλα, συνέκρινε την υπόθεση με την δολοφονία Τεμπονέρα από στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, αναφέροντας πως τότε «δεν αποδόθηκαν ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος».

Επέμεινε ότι ο ίδιος δεν ενέκρινε τέτοια ενέργεια και είπε ότι δεν έστειλε μήνυμα στον Ρουπακιά ούτε και γνωρίζει πώς βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας άτομα από την τοπική οργάνωση Νίκαιας.

Μάλιστα, σημείωσε πως η δολοφονία «είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο».

Σε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον Γιάννη Λαγό το μοιραίο βράδυ, ισχυρίστηκε ότι δεν του είπε τίποτα για τη δολοφονία Φύσσα. «Πίστευαν φαίνεται - και έτσι είναι - ότι δεν είναι ζήτημα του κόμματος», είπε, ερωτώμενος από τον πρόεδρο πώς είναι δυνατόν να μην του είπε ο Λαγός, που ήταν ήδη ενήμερος, τι είχε συμβεί.

21854217

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα στο δικαστήριο/Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πορεία και ισχυρή αστυνομική παρουσία

Με την είσοδό του στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, ο Μιχαλολιάκος είδε τους οπαδούς και φίλους της Χρυσής Αυγής να στέκονται αμέσως προσοχή, την ίδια στιγμή που ακούστηκαν σφοδρές αποδοκιμασίες από την πλευρά των θυμάτων.

Πολλοί φίλοι και συγγενείς του Παύλου Φύσσα υποδέχθηκαν τον κατηγορούμενο κρατώντας χαρτάκια με σημειωμένο επάνω μόνο τον αριθμό έξι, δηλώνοντας έτσι τον χρόνο που έχει συμπληρωθεί από τη δολοφονία του μουσικού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά της ΧΑ βρίσκονται στο ακροατήριο περί τα 150 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην βουλευτής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος και απολογήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Η αστυνομική παρουσία στο Εφετείο είναι ιδιαιτέρως έντονη, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία περίπου 1.000 ατόμων με τελικό προορισμό το δικαστήριο. Στην πορεία συμμετείχε και ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν.

Η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής είναι η τελευταία πριν κλείσει η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης.



«Ο αρχηγός της υπό μανδύα πολιτικού κόμματος εγκληματικής οργάνωσης»

Στη δικογραφία της υπόθεσης τονίζεται πως η οργάνωση «υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος» επιδιώκει με τη χρήση βίας, με την καταπάτηση δικαιωμάτων των άλλων, να επιβάλει τις αρχές της οι οποίες «είναι ποινικά αδιάφορες».

Τόσο ο εισαγγελέας και οι ανακρίτριες που χειρίστηκαν την υπόθεση, όσο και οι εφέτες που εξέδωσαν το παραπεμπτικό βούλευμα, ουσιαστικά έχουν ήδη απαντήσει στο επιχείρημα που ακούστηκε ήδη από κάποιους εκ των κατηγορουμένων δια της ερώτησης προς το δικαστήριο «διώκομαι για τις ιδέες μου;». Η απάντηση που δίνουν είναι σαφής στο ότι η Χρυσή Αυγή διώκεται για βίαιες πράξεις και ενέργειες, ο πυρήνας των οποίων είναι η επιβολή και επικράτηση των αρχών της.

Ο έχων κατά το παραπεμπτικό βούλευμα «απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία» στην «στρατιωτικής δομής και ιεραρχίας» οργάνωση, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δικαστήριο που εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια εξετάζει αν ισχύει το παραπεμπτικό βούλευμα που θεωρεί πως «το ναζιστικού τύπου μόρφωμα Χρυσή Αυγή» είναι μία βίαιη, μισαλλόδοξη, ρατσιστική εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος το οποίο κινείται εκτός του Συντάγματος.

Στο περισσότερων των χιλίων σελίδων βούλευμα που έχει σηματιστεί, παρατίθενται εκφράσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου που δεν φαίνεται να συμφωνούν ούτε με την προβαλλόμενη εκ μέρους του και εκ μέρους των συγκατηγορουμένων του, «πίστη στη νομιμότητα» αλλά και ούτε σε όσα ισχυρίζονται περί «περαστικών μελών» , «δεν ήταν μέλος ο Ρουπακιάς», «μεμονωμένη ενέργεια η δολοφονία» κλπ.

Ενδεικτικά στη δικογραφία, πλην των γνωστών εκφράσεων, όπως «οι λόγχες στα πεζοδρόμια» και «ας μας πουν φασίστες», ο Ν. Μιχαλολιάκος:

  • Εμφανίζεται σε μία από τις κορυφαίες συγκεντρώσεις του κόμματος, στη Συνδιάσκεψη της Χρυσής Αυγής στις 21 Οκτωβρίου 2012 να λέει στην ομιλία του: «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν καταστάσεις εκτός Κεντρικής Γραμμής». Να σημειωθεί ότι στη συνδιάσκεψη αυτή, ορίστηκαν οι «περιφερειάρχες» του κόμματος, με τον πρώην βουλευτή Γιάννη Λαγό να αναλαμβάνει την περιοχή των περιχώρων Πειραιά, Νίκαια , Πέραμα κλπ και των Νοτίων προαστίων.
  • Σε άλλη ομιλία του (2 Ιουλίου 2011) πριν η Χρυσή Αυγή εισέλθει στη Βουλή και ενώ διαφαινόταν δημοσκοπικά ανοδική πορεία, ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε πει: «ακόμη κι αν εκλέξουμε βουλευτές στα παλιά μας τα παπούτσια. Η Χρυσή Αυγή είναι ακλόνητη εθνικιστική φάλαγγα που θα τσακίσει στο διάβα της όλους τους προδότες. Ο τελικός σκοπός δεν είναι να μπούμε στην Βουλή. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε την Βουλή του ΄65 με καρεκλιές».
  • Στις 17 Σεπτεμβρίου 2011: «Εμείς δεν πιστεύουμε στον ψηφοφόρο παρά μόνο στον στρατιώτη ή μαχητή»
  • Στις 3 Σεπτεμβρίου 2011: «Το 2009, στις ευρωεκλογές βρέθηκαν 25 χιλιάδες ψηφοφόροι, δύο τουλάχιστον αυξημένης σύνθεσης μεραρχίες όπως λέμε εμείς»

Ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει πως όσα του καταλογίζει η Δικαιοσύνη ως φράσεις δηλωτικές της στρατιωτικής πειθαρχίας και παρότρυνσης σε βία, αλλιώς τα εννοούσε, σεβόμενος πάντα το Σύνταγμα, και αλλιώς ερμηνεύθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ