ΕΛΛΑΔΑ

Η «Βικτώρια» επελαύνει: Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Η «Βικτώρια» επελαύνει: Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα η κακοκαιρία «Βικτώρια», η οποία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Οι βροχές και οι καταιγίδες που συνοδεύουν την κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας έως το βράδυ, με έμφαση στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά, στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Από τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, όλα τα προγνωστικά στοιχεία συνηγορούν στο σχηματισμό μιας σημαντικής σε έκταση ζώνης σύγκλισης από το Κεντρικό έως το Νοτιοδυτικό Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα μεγάλης κατά τόπους έντασης. Η ζώνη αυτή σταδιακά θα κινηθεί προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από τα πολύ έντονα φαινόμενα, είναι αρκετά πιθανό να βρεθούν μετά το μεσημέρι τμήματα του νομού Αττικής και ενδεχομένως της πόλης της Αθήνας.

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στο λεκανοπέδιο

Το βαρομετρικό χαμηλό με το όνομα «Βικτώρια» έφτασε το βράδυ της Τρίτης και στην Αττική. Σφοδρή καταιγίδα έπληξε περί τις 02:00-02:30 το ξημερώματα της Τετάρτης το λεκανοπέδιο και την πόλη της Αθήνας.

Λίγο μετά τις 22:30 ξεκίνησε ισχυρή βροχόπτωση σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου, με τους κεραυνούς να κάνουν τη νύχτα… μέρα.

Rains Att Nov 13 0900

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - meteo.gr

Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένου στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ενός 41χρονου ο οποίος εγκλωβίστηκε σε μία χαράδρα.

Ο άνδρας έχασε τον προσανατολισμό του και εντοπίστηκε μέσα σε απόκρημνη χαράδρα στην περιοχή της Άνω Κορακιάνας, στη Μέση Κέρκυρα.

Η περιοχή ήταν ιδιαιτέρως δύσβατη, ευτυχώς, όμως, η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία, όπως ανέφερε στο δελτίο του CNN Greece, CNN Now, o Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Πυροσβεστική σημειώνει: «Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, απεγκλωβισμού ημεδαπού, από την περιοχή Άνω Κωρακιάνα Κέρκυρας. Στο συμβάν επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, η 5η ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και η ΕΛΑΣ».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί μετά την επέλαση της «Βικτώριας».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, κατά τις βραδινές ώρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξήντα συμβάντα που αφορούσαν κοπές δέντρων από το οδικό δίκτυο, αντλήσεις νερών από σπίτια και καταστήματα, αλλά και διασώσεις οδηγών και επιβατών από οχήματα όταν αυτά παρασύρθηκαν από ρέματα στη Νότια Κέρκυρα. Οι έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες προκάλεσαν κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου σε όλο το νησί, καθώς και διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού εξυπηρετείται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ η Πολιτική Προστασία των τριών δήμων και της περιφέρειας είναι σε επιφυλακή.

Κλειστά παρέμειναν και όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί στο νησί, λόγω της κακοκαιρίας.

Η «Βικτώρια» έχει καταφέρει μέχρι αυτή την ώρα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ άγνωστες παραμένουν οι ζημιές που έχουν υποστεί σχολικές μονάδες.

Καταστροφές και στην Κεφαλονιά

Η κακοκαιρία «Βικτώρια» χτύπησε με μανία και την Κεφαλονιά, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο πέρασμά της, με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστροφές ακόμη και σε σπίτια.

Περισσότερο επλήγησαν τα χωριά Νυφί και Αγία Ευθυμία. Μεγάλοι χείμαρροι με λασπόνερα και κάθε είδους υλικά πέρασαν μέσα από τις δύο κατοικημένες περιοχές, με συνέπεια να επικρατήσει πανικός.

Τέσσερα σπίτια στο χωριό Νυφί καταπλακώθηκαν από λάσπες και υλικά, ενώ κινδύνευσε και μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από το ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και να μεταφερθεί καλά στην υγεία της, σε ασφαλές σημείο.

Μικρής έκτασης προβλήματα στα Χανιά

Μικρής έκτασης προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στην περιοχή των Χανίων, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στην περιοχή «Αλικιανός» του δήμου Πλατανιά υποχώρησε μέρος της πρόχειρης διάβασης που συνδέει το χωριό με την ενδοχώρα, ενώ από τον δήμο συνιστάται η προσοχή των οδηγών που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο προς τα χωριά Πατελάρι και Κουφός, λόγω κατολισθήσεων που υπάρχουν σε σημεία του δικτύου. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο σημείο τοποθετήθηκε στρατιωτική γέφυρα τύπου Μπέλεϋ, ώστε να αποκατασταθεί η κίνηση των οχημάτων.

Προβλήματα λόγω κατολισθήσεων έχουν αναφερθεί ακόμα, στις περιοχές Πλοκαμιανά και Σφηνάρι του δήμου Κισσάμου με τα συνεργεία του δήμου να καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων .

Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά βροχής

Οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr κατέγραψαν πανελλαδικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 08:30 το πρωί της Τετάρτης στον Αλικιανό και στο Ακρωτήριο Χανίων (64 και 63 χιλιοστά αντίστοιχα), στο Σπήλι Ρεθύμνου (52), στο κέντρο των Χανίων (46), στον Πλατανιά Χανίων (46), στην Ασή Γωνιά Χανίων (43), στην Παλαιοχώρα Χανίων (41) και στις Βρύσες Χανίων (39 χιλιοστά).

Rains Nov 13 0900

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - meteo.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ