ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: «Φρούριο» η Αθήνα με χιλιάδες αστυνομικούς, ελικόπτερα και drone

Επέτειος Πολυτεχνείου: «Φρούριο» η Αθήνα με χιλιάδες αστυνομικούς, ελικόπτερα και drone
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Κορυφώνονται, σήμερα, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 4 το μεσημέρι, οι εκδηλώσεις για την46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από την Παρασκευή, με σύμμαχο και τον καλό καιρό, πλήθος κόσμου έχει περάσει από το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια, τιμώντας την μνήμη όσων χάθηκαν εκείνο το βράδυ.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου άνοιξαν και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 2 το μεσημέρι ενώ στις 16:00 θα ξεκινήσει προς την αμερικανική πρεσβεία η πορεία - όπου στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί επικεφαλής ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Επί ποδός είναι σήμερα χιλιάδες αστυνομικοί από Ασφάλεια, Τάξη και Αντιτρομοκρατική, που καλούνται να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και να διασφαλίσουν ότι οι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν χωρίς απρόοπτα.

«Αστακός» η Αθήνα

Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» για το μεγάλο συλλαλητήριο για την επέτειο του Πολυτεχνείου καθώς η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας «μυρίζει μπαρούτι».

Τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι δρακόντεια σε όλο το κέντρο ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί και τα αστυνομικά τμήματα όλης της Αττικής υπό το φόβο επίθεσης.

Η πλατεία και οι ταράτσες κτηρίων στα Εξάρχεια αναμένεται να μετατραπούν σε πεδίο μάχης.

Και τα δυο αυτά σημεία είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και γι´ αυτό το λόγο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και drone αναμένεται να δίνουν συνεχώς εικόνα από τα συγκεκριμένα σημεία στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Μεγάλη σημασία θα δώσουν οι Αρχές και στους προέλεγχους στους σταθμούς του μετρό.

Και φέτος μόλις θα ξεκινήσει η πορεία, αστυνομικές δυνάμεις θα την πλαισιώσουν ενώ πιο αυστηρή θα είναι η πλαισίωση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

Παράλληλα, τα δημόσια κτήρια στο κέντρο της Αθήνας θα προστατεύονται ενώ παρατηρητές θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία για να δίνουν εικόνα της κατάστασης αλλά και υπόπτων ατόμων.

Τα οχήματα ρίψης νερού θα ενεργοποιηθούν και πάλι και θα βρίσκονται σταθμευμένα σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ η κίνηση και χρησιμοποίηση τους θα κριθεί ανάλογα με τα επεισόδια που θα προκληθούν.

Ειδικές οδηγίες έχουν λάβει οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι αντιεξουσιαστές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τα ιδρύματα.

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την αστυνομία στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος.

Οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από τις 12:00 της Κυριακής ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Παράλληλα, κλειστοί θα είναι τρεις σταθμοί του μετρό.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30.

Τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 46ης επετείου του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας και με στόχο την ενημέρωση του επιβατικού κοινού και την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ, και ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ, σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛΑΣ, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες έως την Δευτέρα 18/11/2019 στις 06:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ