ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Ρεκόρ με 37.025 στα νησιά – Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς

Προσφυγικό: Ρεκόρ με 37.025 στα νησιά – Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς
AP Photo/Petros Giannakouris

Η κατάσταση στα νησιά γίνεται ολοένα και χειρότερη με άμεσο κίνδυνο για απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως έδειξε ο τραγικός θάνατος βρέφους στη Μόρια.

Οι αιτούντες άσυλο έσπασαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας τους 37.025 την ώρα που η χωρητικότητα των δομών είναι για 8.888.

Αναλυτικά, η κατάσταση στις βασικές δομές έχει ως εξής:

  • Μόρια: 15.203 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000.
  • ΚΥΤ Χίου: 5.231 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.
  • ΚΥΤ Σάμου: 6.750 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.
  • ΚΥΤ Λέρου: 2.237 με χωρητικότητα 860.
  • ΚΥΤ Κω: 4.013 διαμένοντες με χωρητικότητα 816.

1.388 αφίξεις

Τις τελευταίες τρεις μέρες έφτασαν στη νησιά 1.388 πρόσφυγες και μετανάστες. Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή περισυνέλεξε 658 άτομα σε 20 διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που έλαβαν χώρα σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, από την Παρασκευή το πρωί 15/11 έως και τη Δευτέρα το πρωί 18/11.

Το ίδιο διάστημα, 730 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με βάρκες σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά που ανέρχονται σε 15, διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα στα νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Φαρμακονήσι, Κω και Μεγίστη.

Νέοι πυροβολισμοί

Στο μεταξύ, δύο περιστατικά με καταδίωξη και πυροβολισμούς σημειώθηκαν χθες στα νησιά Στρογγύλη και Κω. Στο ένα μάλιστα η σφαίρα χτύπησε τον κινητήρα της βάρκας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε 11 μετανάστες και πρόσφυγες εντόπισε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή, βορειοανατολικά της νήσου Στρογγύλης.

Ο χειριστής του σκάφους αρχικά δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και οπτικά σήματα του πληρώματος του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού και επιχείρησε να διαφύγει, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, και ρίχτηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους και την ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των μεταναστών και προσφύγων. Ο 33χρονος αλλοδαπός χειριστής του σκάφους συνελήφθη.

Το δεύτερο και πιο σοβαρό περιστατικό έγινε στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ταχύπλοο σκάφος εντοπίστηκε να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και δεν συμμορφωνόταν στα ηχητικά και φωτεινά σήματα του πληρώματος του λιμενικού σκάφους.

Ακολούθησε καταδίωξη με ρίψη στοχευμένης βολής ακριβείας στον εξωλέμβιο κινητήρα του σκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του και τη σύλληψη του 22χρονου αλλοδαπού χειριστή. Στη συνέχεια, οι άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν τους επιβαίνοντες οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί στην ακτή.

Ο Μητσοτάκης και οι περιφερειάρχες

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες τους πίεσε να γίνουν πιο δεκτικοί στη φιλοξενία προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι:

«Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει».

Προσέθεσε δε ότι: «Πρέπει να δείξετε αλληλεγγύη προς τα νησιά. Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ότι: «Μαθαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αλληλεγγύη μετά από τους βουλευτές του και από τους περιφερειάρχες της ΝΔ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Δεν είναι οι ίδιοι που προεκλογικά μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έκαναν ανένδοτο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως "η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση"; Για πολλοστή φορά, παρά την εγκληματική καθυστέρηση που οδήγησε την κατάσταση στο προσφυγικό στο σημερινό μπάχαλο, καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην πραγματικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ