ΕΛΛΑΔΑ

Τριμερής συνεργασία υπουργείων για την Ψηφιακή Υγεία

Τριμερής συνεργασία υπουργείων για την Ψηφιακή Υγεία
Pixabay

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου για την Ψηφιακή Υγεία, το οποίο θα βασιστεί στις καλύτερες πρακτικές από τα κράτη μέλη του Ο.Ο.Σ.Α.

Το ενδιαφέρον αλλά και αναγκαίο αυτό σχέδιο, το οποίο εκπονεί ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, τοποθετεί την Ελλάδα, σε μία πραγματικά ουσιαστική ψηφιακή τροχιά. Η έμφαση δε σε ψηφιακά εργαλεία και δεδομένα είναι τόσο μεγάλη, αλλά και όλο το εγχείρημα, που ο ΓΓ συνεργάζεται με δύο ακόμη υπουργεία, το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Νησιωτικής Πολιτικής. Και όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, υπάρχει λόγος που γίνεται αυτή η συνεργασία, εκτός από τον συμβολισμό που εκπέμπει.

Κατ’ αρχάς, θα έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ψηφιακή στρατηγική για την υγεία, τονίζει ο κ. Κωτσιόπουλος στο CNN Greece. Kαι συνεχίζει: Αυτό σημαίνει, ότι στην ψηφιακή «ομπρέλα», θα τοποθετηθούν θέματα δημόσιας υγείας, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ζητήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ραντεβού των πολιτών με γιατρούς, οικογενειακός γιατρός, αλλά και θέματα που άπτονται της νησιωτικής πολιτικής, όπως τηλεϊατρική και απομακρυσμένα νησιά, γιατροί στις άγονες περιοχές κλπ.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Κωτσιόπουλος, συνεργάζεται στενά με τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αντίστοιχα με τους υπουργούς κ.κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και Γιάννη Πλακιωτάκη.

Όπως αναφέρει ο κ. Κωτσιόπουλος, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, συνεργαζόμαστε στενά σε διυπουργικό επίπεδο. Για πρώτη φορά «παντρεύονται» τρεις στρατηγικές. Αναφορικά με τους πόρους που θα αξιοποιηθούν για την ψηφιακή μεταρρύθμιση, αυτοί είναι Ευρωπαϊκοί, του ΕΣΠΑ καθώς και άλλων υπουργείων τονίζει ο ΓΓ.

Να θυμίσουμε, ότι ο κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος εκπροσώπησε το Υπουργείο Υγείας στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) στην Κοπεγχάγη, με θέμα «Η Υγεία στον 21ο αιώνα».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη χρήση νέων τεχνολογιών για την βελτιστοποίηση των συστημάτων υγείας, καθώς και τα οφέλη αλλά και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απολύτως απαραίτητος, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανισότητες στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, με απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου για την Ψηφιακή Υγεία, το οποίο θα βασιστεί στις καλύτερες πρακτικές από τα κράτη μέλη του Ο.Ο.Σ.Α.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας της Δανίας, Magnus Heunicke, τον οποίο και συνεχάρη για την επιτυχημένη διοργάνωση. Ο κ. Heunicke ζήτησε από τον κ. Κωτσιόπουλο να μεταφέρει στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια την πολιτική του βούληση για στενή συνεργασία Ελλάδας-Δανίας στον τομέα της υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ