Ορφανό το 8χρονο αγόρι που κατέληξε στο «Παίδων» - Πιθανή αιτία η διφθερίτιδα
Μια τραγική ιστορία συνοδεύει το 8χρονο παιδί που κατέληξε στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» την Τρίτη (26/11/2019) πιθανώς εξαιτίας διφθερίτιδας, μιας μολυσματικής νόσου η οποία έχει εξαλειφθεί για δεκαετίες λόγω εμβολιασμού.
Το αγόρι ήταν ορφανό, επιβεβαιώνουν πηγές στο CNN Greece. Μέχρι την ηλικία των 5 ετών φιλοξενούνταν σε δομή. Στη συνέχεια την ανατροφή του ανέλαβε ανάδοχη μητέρα.
Το 8χρονο αγόρι διακομίσθηκε στο Παίδων την Παρασκευή (22/11/2019) και κατέληξε μετά από τέσσερις ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το παιδί κατέληξε με λοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο, ανησυχία έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε στον οργανισμό του το βακτήριο της διφθερίτιδας.
Οι εργαστηριακοί έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ θα διενεργηθεί και νεκροτομή, προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου.
Από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως ο εμβολιασμός του παιδιού ήταν πλημμελής. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη γίνεται σε έξι δόσεις, μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Το 8χρονο παιδί δεν είχε λάβει όλες τις δόσεις του εμβολίου, οι οποίες μέχρι την ηλικία του είναι πέντε.
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή αντικειμένων. Με την ορθή εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, ο πληθυσμός θωρακίζεται και γι' αυτό οι θάνατοι λόγω διφθερίτιδας έχουν εξαλειφθεί εδώ και τριάντα χρόνια.
Ανακοίνωση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
«Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Ο πόλεμος στο Ιράν «δυνάμωσε» το δολάριο - Πόσο θα κρατήσει η ανάκαμψη
10:02
Το υπερόπλο που εκτοξεύει 4.500 σφαίρες το λεπτό και προστατεύει την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη
10:01
«Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη» για 2η φορά και συμβάλλει στην εξέλιξη της κοινωνίας
10:00
Αίγλη Ζαππείου: Corporate events με χαρακτήρα και «αίγλη» στο πιο εμβληματικό venue της Αθήνας
10:00