ΕΛΛΑΔΑ

Χρηματοδότηση του ΕΟΔΥ για τις εξετάσεις χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν εδώ και 2 χρόνια

Χρηματοδότηση του ΕΟΔΥ για τις εξετάσεις χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν εδώ και 2 χρόνια
INTIME NEWS

Άμεσα θα λάβουν χρηματοδότηση τα τέσσερα Κέντρα Αναφοράς της χώρας, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια, για μέτρηση ιικού φορτίου και γονοτυπική αντοχή.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου. «H λοίμωξη από HIV με τη σωστή παρακολούθηση και αγωγή, έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Τιμούμε τους επιστήμονες που επιτελούν σπουδαίο έργο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από HIV και στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών, με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό:

  • διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους
  • απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων
  • διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής.

Παράλληλα, σχεδιάζονται νέα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού. Έμφαση δίνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα.

«Μαζί κάνουμε τη διαφορά: Με πρόληψη και προστασία, έγκυρη ενημέρωση, έγκαιρη και ανώνυμη διάγνωση, παρακολούθηση και αγωγή» τόνισε στο μήνυμά του, ο Βασίλης Κικίλιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ