ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωβαρόμετρο: Την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων ζητούν οι Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων ζητούν οι Έλληνες
AP Photo/Jean-Francois Badias

Οι Έλληνες πολίτες ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη. Παρόλο που η κατάταξη των προτεραιοτήτων δείχνει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών μελών, για πρώτη φορά η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των πολιτών, αφού το 32% θέλει το Ευρωκοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως την ύψιστη προτεραιότητά του.

Η φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου («Parlemeter 2019»), παραδοσιακά, ρωτά τους πολίτες ποιο πολιτικό ζήτημα πρέπει να θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως θέμα προτεραιότητας.

Συγκεκριμένα, το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θέλει να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα στο Ευρωκοινοβούλιο η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ενώ στη δεύτερη θέση και σε ποσοστό 38% είναι η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

Ακολουθεί ο καθορισμός των κατάλληλων συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων με ποσοστό 27%, οι επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας παιδεία για τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές με ποσοστό 25% και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με ποσοστό 24%.

Αντίστοιχα, οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ ζητούν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως πρώτη προτεραιότητα του ΕΚ, με ποσοτό 32%, και δεύτερο ζήτημα αποτελεί -όπως και για τους Έλληνες- η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, βρίσκεται στην ένατη θέση των προτεραιοτήτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Eurobarometer5


Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές αξίες, η σαφής πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (48%), την ελευθερία του λόγου (38%), την ισότητα των φύλων (38%) και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (33%) ως τις κύριες θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να προστατευθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Έλληνες, με μεγαλύτερη πλειοψηφία (61%), προκρίνουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατατάσσουν ως δεύτερη αξία με 58% την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτη με 41% την ελευθερία του λόγου.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κοινό αίτημα των Ευρωπαίων

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι διαμαρτυρίες για το κλίμα -κυρίως από τους νέους- κινητοποίησαν εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ και σε όλον τον κόσμο. Τα δεδομένα του «Parlemeter 2019» αντικατοπτρίζουν αυτήν την αίσθηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα το πιο επείγον περιβαλλοντικό ζήτημα, ακολουθούμενο από την ατμοσφαιρική ρύπανση (35%), τη θαλάσσια ρύπανση (31%), την αποψίλωση των δασών (28%) και την αυξανόμενη ποσότητα σκουπιδιών (28%).

Επιπλέον, σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι διαμαρτυρίες των νέων συνέβαλαν στην υιοθέτηση πολιτικών μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Για τους Έλληνες πολίτες, το σημαντικότερο περιβαλλοντικό θέμα είναι η κλιματική αλλαγή (59%) και ακολουθούν η ατμοσφαιρική ρύπανση (47%), η μόλυνση ποταμών, λιμνών και υπόγειων υδάτων (32%) και οι συχνές ξηρασίες ή πλημμύρες (32%).

Με σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους (59%) υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ, η στήριξη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει υψηλή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα. Οι συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 δείχνουν επίσης αυξημένο βαθμό ικανοποίησης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 52% των Ευρωπαίων πολιτών (+3%) μοιράζονται αυτήν την άποψη, «υποδηλώνοντας τη θετική συμβολή των προσφάτων ευρωπαϊκών εκλογών και της αυξημένης προσέλευσης των ψηφοφόρων», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να δουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίζει ισχυρότερο ρόλο, με το 58% των ερωτηθέντων να ζητούν ένα ΕΚ με μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον.

«Πρόκειται για αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από την άνοιξη του 2019 και το υψηλότερο αποτέλεσμα για αυτόν τον δείκτη από το 2007», προστίθεται στην ανακοίνωση. Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο ποσοστό αγγίζει το 77%.

«Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το Parlemeter 2019 προσφέρει πολύτιμη εικόνα για το ποιες πληροφορίες σε σχέση με την ΕΕ ενδιαφέρουν τους πολίτες, αλλά και πώς θα μπορούσαν να συμμετέχουν περισσότερο στη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ. Συνολικά, περίπου τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (77%) θα ήθελαν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση προσθέτοντας:

«Τα απτά αποτελέσματα της νομοθεσίας της ΕΕ σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του είναι πολύ σημαντικά για τους πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ