ΕΛΛΑΔΑ

GIVMED: Όταν τα φάρμακα που πετιούνται πάνε για ένα καλό σκοπό!

GIVMED: Όταν τα φάρμακα που πετιούνται πάνε για ένα καλό σκοπό!
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Μία διαφορετική καμπάνια ευαισθητοποίησης, υλοποιεί το GIVMED, το οποίο χτυπά το καμπανάκι αναφορικά με την ανάγκη δωρεάς φαρμάκων.

Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες αγαπούν την πολυφαρμακία, την ίδια στιγμή ωστόσο, η κρίση δημιούργησε σοβαρές και μεγάλες ανάγκες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκαν και εξακολουθούν να καλύπτονται από την φαρμακοβιομηχανία αλλά και από κοινωνικά ιατρεία και εθελοντικές οργανώσεις.

Εκτιμάται ότι γύρω στα 34 εκατ. κουτιά φαρμάκων, πετιούνται ετησίως, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν πόρους να αγοράσουν τις θεραπείες τους.

Με αυτήν την λογική, δημιουργήθηκε το GIVMED, το οποίο υλοποιεί καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη δωρεά φαρμάκων, με σύνθημα: «Δε θα λείπουν. Δε θα λείπουν τα φάρμακα που χρειάζονται, δε θα λείπουν οι στιγμές μας μαζί τους».

Όπως αναφέρει ο Θανάσης Βράτιμος, συνιδρυτής & υπεύθυνος Ανάπτυξης της οργάνωσης, «Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε αρχικά τους δημότες της Αττικής και αργότερα της Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης και Λαμίας να δωρίσουν τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον, στα τοπικά γηροκομεία ή σε κοινωφελείς φορείς του δικτύου GIVMED».

Mέσω της τηλεφωνικής γραμμής (210 300 7222) και του χάρτη με τα σημεία δωρεάς φαρμάκων μπορεί κανείς να βρει το κοντινότερο σημείο δωρεάς, να παραδώσει τα φάρμακα που δε χρειάζεται και να υποστηρίξει τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας σε αυτή την τόσο ευάλωτη φάση της ζωής τους.

Η καμπάνια υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τιμάμε. Υποστηρίζουμε. Ενισχύουμε. - Πρόγραμμα δωρεάς φαρμάκων για γηριατρικές μονάδες» κατά το οποίο, μέχρι σήμερα, έχουν δωρηθεί 7.030 κουτιά φαρμάκων, συνολικής αξίας 61.600 ευρώ σε 25 μη-κερδοσκοπικά γηροκομεία στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Λαμία, καλύπτοντας το 25% των αναγκών τους σε φάρμακα. Το πρόγραμμα του GIVMED χρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα.

Το GIVMED είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και αποτελεί το πρώτο ελληνικό δίκτυο για τη δωρεά φαρμάκων. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2016 με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των 34.000.000 κουτιών φαρμάκων που πετιούνται κάθε χρόνο αναξιοποίητα και των αναγκών σε φάρμακα για σχεδόν 2.300.000 ανθρώπους στην Ελλάδα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μέχρι σήμερα, το δίκτυο έχει στηρίξει κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως άπορους, ηλικιωμένους, παιδιά, πρόσφυγες, ψυχικά ασθενείς κ.α. και έχει προσφέρει συνολικά 50.183 κουτιά φαρμάκων, αξίας €478.690 μέσω ενός δικτύου 188 κοινωφελών φορέων-σημείων δωρεάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ