ΕΛΛΑΔΑ

Καταληψίες της Ματρόζου: Οι αστυνομικοί στοχοποίησαν το πρώτο σπίτι που βρήκαν μπροστά τους

Καταληψίες της Ματρόζου: Οι αστυνομικοί στοχοποίησαν το πρώτο σπίτι που βρήκαν μπροστά τους
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

«Ανακοίνωση υπεράσπισης» της κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, που εκκενώθηκε κατά τη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας, εξέδωσαν οι καταληψίες επικρίνοντας τις πρακτικές, που ισχυρίζονται, ότι χρησιμοποίησε η αστυνομία και εκφράζοντας αλληλεγγύη στους συλληφθέντες.

Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από την «Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου», αναφέρει πως «διμοιρίες ΜΑΤ, μονάδες των ΟΠΚΕ και της ΕΚΑΜ προσέγγισαν την κατάληψη Ματρόζου 45» νωρίς το πρωί και περιγράφει τις σκηνές έντασης που ακολούθησαν στο κτήριο.

Γίνεται λόγος για χρήση «πλαστικών σφαιρών» από τους αστυνομικούς, ενώ τονίζεται πως «στοχοποίησαν το πρώτο σπίτι που βρήκαν μπροστά τους. Πραγματοποιήσαν ένοπλη εισβολή χτυπώντας και αιχμαλωτίζοντας μία ολόκληρη οικογένεια οδηγώντας σε σύλληψη τον πατέρα και τους δύο γιούς. Αυτοί που έχουν τόσο ψηλά το θεσμό της ελληνικής οικογένειας και την προστασία του ιδιωτικού χώρου ισοπέδωσαν τα πάντα από τη μανία τους να βρουν τους αντιστεκόμενους και τις αντιστεκόμενες. Και ακριβώς επειδή δεν τους βρήκαν αναγκαστήκαν να τους κατασκευάσουν στα πρόσωπα τυχαίων ανθρώπων».

Οικογένεια Ινδαρέ: Καμία σχέση με την κατάληψη - Θα μηνύσουν τα ΜΑΤ

Η θέση της αστυνομίας

Οι συλληφθέντες στην επιχείρηση ήταν συνολικά εννέα, εξ αυτών δύο αδέλφια και ο πατέρας τους, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, που συνελήφθησαν στην οδό Ματρόζου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα δύο αδέλφια πετούσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν περνώντας στην ταράτσα του διπλανού, πατρικού τους σπιτιού.

Εκεί όταν έφτασαν οι αστυνομικοί ο πατέρας τους προσπάθησε να τους εμποδίσει και επιχείρησε να αρπάξει το όπλο από αστυνομικό.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι τρεις γυναίκες ελληνικής υπηκοότητας και ένας Σουηδός, από την κατάληψη της οδού Παναιτωλίου 21, καθώς και ακόμα μία γυναίκα και ένας Γάλλος, από την κατάληψη της οδού Αρβάλη 3. Ο Γάλλος, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, είχε συλληφθεί και στην κατάληψη «Βανκούβερ», δίπλα στην ΑΣΟΕΕ, που εκκενώθηκε πριν από λίγο καιρό.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τους δημοσιογράφους μετά το μεσημέρι, για το πώς εξελίχτηκαν τα γεγονότα, απαντώντας σε καταγγελίες για αστυνομική βία, επανέλαβε ότι «όλα έγιναν νόμιμα», δεν υπήρχε γυναίκα στο σημείο ούτε κουκούλα και δεν ασκήθηκε βία εναντίον δεσμευμένων ατόμων. «Χρησιμοποιήθηκε η απαραίτητη για την ακινητοποίηση των ατόμων και τη δέσμευσή τους σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και αναγκαιότητας», είπε ο κ. Χρονόπουλος και προσέθεσε ότι πάντα όταν υπάρχει τέτοια καταγγελία λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός της ΕΛΑΣ και εξετάζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ