ΕΛΛΑΔΑ

Αιγαίο: Σχεδόν 100 παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών μέσα σε μία ημέρα

Αιγαίο: Σχεδόν 100 παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών μέσα σε μία ημέρα
AP / Luca Bruno

Σε συνολικά 98 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 17 τουρκικά αεροσκάφη την Παρασκευή, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και τρία ελικόπτερα), προέβησαν επίσης σε 17 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δέκα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Συνολικά 20 από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά.

Συνεχείς υπερπτήσεις

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής τα τουρκικά αεροσκάφη επιδόθηκαν σε υπερπτήσεις κατά κύματα πάνω από ελληνικά νησιά. Το πιο πρόσφατο κύμα υπερπτήσεων καταγράφηκε στις 16:20 όταν ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τους Λειψούς, ένα λεπτό αργότερα πάνω από τους Αρκιούς και την Αγρελούσα. Στις 16:23 τα ίδια τουρκικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις ξανά πάνω από τους Λειψούς, του Αρκιούς και την Αγρελούσα, όλες στα 18.000 πόδια.

Στις 16:41 ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε άλλες δύο υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 28.000 πόδια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπερπτήσεων σήμερα, στις 20.

Οι Τούρκοι συνέχισαν την ίδια τακτική πάνω από το Αιγαίο, με την παραβίαση του μορατόριουμ κατά τις ημέρες των μεγάλων εορτών Ελλήνων και Τούρκων. Τουρκικά μαχητικά είχαν κάνει 12 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, πριν από το τελευταίο κύμα στους Λειψούς - Αρκιούς- Αγρελούσα.

Οι πρώτες δύο υπερπτήσεις καταγράφηκαν στις 10:56 με ζεύγος τουρκικών F-16 να πετάνε πάνω από τη νήσο Παναγιά και πάνω από τις Οινούσσες στα 17.000 και 19.000 πόδια αντίστοιχα.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 11:25, το ίδιο ζεύγος των τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 33.000 πόδια.Άλλες δύο υπερπτήσεις καταγράφηκαν στις 12:46, όταν ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε και πάλι από τις Οινούσσες και την Παναγιά στα 21.000 πόδια.Στις 13:31, δύο τουρκικά F-16 έκαναν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 30.000 πόδια και τρία λεπτά αργότερα δύο F-4 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τους Ανθρωποφάγους στα 11.000 πόδια.

Σε λιγότερο από μία ώρα, στις 14:14, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16P πραγματοποίησε κι άλλη υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 31.000 πόδια.To τέταρτο κύμα των τουρκικών υπερπτήσεων εκδηλώθηκε στις 15.00 πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στα 30.000 πόδια, στις 15.04 πάνω από τις Οινούσσες στα 30.000 πόδια και ένα λεπτό αργότερα και πάλι στα 30.000 πόδια πάνω από την Παναγιά.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Παναγιωτόπουλος: Ξεκινά άμεσα η αναβάθμιση των F-16 σε VIPER

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 BLK 52+/ADV σε VIPER ξεκινά άμεσα, με το πρωτότυπο αεροσκάφος να έχει ήδη προσγειωθεί στην ΕΑΒ για τις πρώτες εργασίες επ' αυτού.

Το γεγονός γνωστοποίησε ο υπουργός Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης αεροσκαφών F-16 BLOCK 30. Η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης θα γίνει τo 2027, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 block 30, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «έχει εκδηλωθεί, όντως, ενδιαφέρον για πώλησή τους και έχουν κατά καιρούς εξεταστεί διάφορες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη και απόσυρση αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία γίνεται πάντα με γνώμονα τόσο τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και τις δυνατότητες υποστήριξης των αεροσκαφών, συνεκτιμώντας και τη σχέση κόστους με το προσδοκώμενο επιχειρησιακό αποτέλεσμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ