ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός - «Ζηνοβία»: Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας - Πού θα «χτυπήσει» σήμερα

Καιρός  - «Ζηνοβία»: Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας - Πού θα «χτυπήσει» σήμερα
ΜΑΚΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ / INTIME NEWS

Συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα το κύμα κακοκαιρίας «Ζηνοβία», που σφυροκοπά τη χώρα με τα έντονα φαινόμενα που τη συνοδεύουν.

Η «Ζηνοβία» έφερε προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με την Τροχαία να προχωρά σε διακοπή κυκλοφορίας σε ορισμένους δρόμους. Απαραίτητες είναι και οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η παλαιά εθνική οδός ΕλευσίναςΘήβας (5ο χλμ) στην περιοχή της Μάνδρας.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Πυκνή χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το πρωί στην περιοχή της Θήβας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα. Ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί σε κρίσιμα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας από τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι μέχρι και το Κάστρο, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας πλήττει τη συγκεκριμένη περιοχή και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να ενταθεί μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αστυνομίας, στην Βοιωτία οι οδηγοί θα χρειαστούν αλυσίδες για να κινηθούν από την Αράχοβα έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και το χωριό Επτάλοφος, όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια χρειάζονται αλυσίδες για όσους κινούνται από Χαλκίδα προς Αιδηψό και ιδιαίτερα από το 16ο έως το 47ο χιλιόμετρο, αλλά και στους δρόμους της κεντρικής Εύβοιας δηλαδή προς Κερασιά, Σέτα και Στρόπωνες, καθώς η χιονόπτωση εκεί και κυρίως ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα.

Στο νόμο Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, αλλά και στα χωριά της Δυτικής Φωκίδας δηλαδή προς Καστριώτισσα, Στρώμη, Αρτοτίνα και Διχώρι.

Στη Φθιώτιδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τον δρόμο Λαμίας Καρπενησίου ιδιαίτερα στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου τα φαινόμενα μεταβάλλονται.

Στην Ευρυτανία θα χρειαστούν αλυσίδες στο δρόμο από Φουρνά προς Καρδίτσα, στο δρόμο προς Κρίκελλο και Δομνίστα, αλλά και στο δρόμο Καρπενήσι Αγρίνιο μέσω Προυσού, καθώς και για την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.

Δείτε πού χρειάζονται αλυσίδες

Προβλήματα και διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και ειδικότερα στην Κοινότητα Πλαταιών αλλά και στις Κοινότητες Βαγίων και Αμπελοχωρίου όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Μάλιστα στο Αμπελοχώρι χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να μεταφερθεί ασθενής στο νοσοκομείο της Θήβας.

Χωρίς ρεύμα αυτή τη στιγμή είναι οι κοινότητες στην περιοχή της Θίσβης ήτοι Ξηρονομή, Δομβραίνα, Ελλοπία, Χώστια και οι παραλιακοί οικισμοί όπως και η Κοινότητα Αμπελοχωρίου. Ήδη συνεργεία της ΔΕΗ κινούνται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Ο δήμος Θηβαίων σε ανακοίνωση του σημειώνει πως «επειδή αναμένεται επιδείνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακαλούνται οι οδηγοί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και να κινούνται με τα οχήματά τους μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος».

Ολονύχτια «μάχη» για να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική

Mε ολονύχτια προσπάθεια, άνθρωποι και μηχανές κράτησαν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο από την Αθήνα μέχρι τη Λαμία, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα της «Ζηνοβίας» είχε μεγάλη ένταση και τοπικά χαρακτηριστικά.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας η εθνική οδός παρέμεινε ανοιχτή και μόνο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάστηκαν μεμονωμένα προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν.

Τα βλέμματα όλων των αρμοδίων επικεντρώθηκαν στην περιοχή του Μαρτίνου και ιδιαίτερα στο τμήμα από τη Θήβα μέχρι τα διόδια της Τραγάνας από το 90ο μέχρι το 135ο χλμ. Εκεί χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις των μηχανημάτων, ωστόσο όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες το κύμα της κακοκαιρίας περιορίστηκε από το 160ο έως το 180ο χλμ της εθνικής οδού δηλαδή στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων έως τον Μώλο.

Περισσότερες από 3 ώρες χρειάστηκαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να απομακρύνουν το χιόνι που έπεφτε πυκνό και να ρίχνουν συνεχώς αλάτι για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο, καθώς η χιονόπτωση είχε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και σχηματιζόταν παγετός σχεδόν αμέσως, αφού η θερμοκρασία έφτασε τους 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Από τις 5 το πρωί και μετά υπάρχει μία ύφεση των καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Φθιώτιδας και το εθνικό δίκτυο είναι απόλυτα καθαρό.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στα όρια της Φθιώτιδος με τη Μαγνησία, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην κίνηση στον εθνικό δρόμο έως το 255ο χλμ. Εξάλλου, όλη τη νύχτα κράτησαν και οι μάχες για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα ιδιαίτερα στο 51ο χιλιόμετρο και στην περιοχή του Μπράλου, όπου σημειώνονταν ισχυρές χιονοπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο εντός του νομού Φθιώτιδας υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα και ήδη πριν τις 5 το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα ξεκίνησαν για να ανοίξουν τους δρόμους εκμεταλλευόμενα την ύφεση της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας της Στερεάς Ελλάδας «είναι θέμα λίγων ωρών η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αν συνεχίσει η ύφεση». Ωστόσο όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό μέχρι το βράδυ της σημερινής μέρας, καθώς «όλα συγκλίνουν ότι θα υπάρχει και νέο κύμα της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες».

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει και σήμερα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ .Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αναλυτική πρόγνωση

Σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης.

Βαθμιαία από τη νύχτα θα υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στο Αιγαίο 9 και στα βόρεια τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια του νομού (ενδεικτικό υψόμετρο 400 - 600 μέτρα).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. με πιθανότητα για ασθενείς χιονοτπώσεις στα γύρω ορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες. Θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και στη Θράκη και σε πεδινές περιοχές. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα). Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου καθώς και στις Σποράδες σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από την νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και πιθανώς των βόρειων Κυκλάδων. Bαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα δυτικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ