ΕΛΛΑΔΑ

«Ηφαιστίων»: Προβλήματα από την κακοκαιρία - Στα «λευκά» η χώρα

«Ηφαιστίων»: Προβλήματα από την κακοκαιρία - Στα «λευκά» η χώρα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα έφερε η κακοκαιρία «Ηφαιστίων». Στα λευκά έχουν «ντυθεί» τα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Αθήνα τις επόμενες ώρες. 

Προβλήματα λόγω των έντονων φαινομένων παρατηρούνται στους δρόμους, με τις Αρχές να είναι από νωρίς επί ποδός και να λαμβάνουν μέτρα.

Από το απόγευμα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Χασιά και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Μονής Κλειστών.

Κλειστή είναι και η λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ.

Παράλληλα, έχει διακοπή η κυκλοφορία λόγω χιονοπτώσεων και στους παρακάτω δρόμους:

  • Στην Δ.Α. Αχαΐας: Επ.Ο. Περιστέρας – Χ/Κ Καλαβρύτων.
  • Στην Δ.Α. Αρκαδίας: Δασική οδός Βυτίνας – Χ/Κ Μαινάλου
  • Στην Δ.Α. Μαγνησίας: Επ.Ο. Χανίων – Κισσού.

Επίσης απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε περιοχές της Πέλλας, της Χαλκιδικής, της Καστοριάς, της Φλώρινας, της Καρδίτσας, της Βοιωτίας, της Ευρυτανίας, της Αχαΐας και της Αρκαδίας.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα της Τροχαίας ΕΔΩ.

Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Λόγω των ισχυρών ανέμων εκδόθηκε απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια της Κέρκυρας της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης, ενώ ακυρώθηκαν και δρομολόγια από τον Πειραιά.

Παράλληλα, σε αβαθή στη βραχονησίδα Δασκαλονήσι έξω από το λιμάνι της Σκιάθου, προσάραξε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς» λόγω της κακοκαιρίας. Οι 48 επιβάτες και τα 26 μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν το βράδυ με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού.

Έντονη χιονόπτωση στη Μαγνησία

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζαγορά, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, το φαινόμενο της χιονόπτωσης συνοδεύεται με έντονους ανέμους, τονίζοντας πως η κακοκαιρία φαίνεται να επιδεινώνεται.

Πάνω από 12 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν στις περιοχές που η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νομό 30 μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο.

Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε επίσης ότι η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σημειώνοντας βέβαια ότι οι οδηγοί πρέπει να φέρουν μαζί τους αλυσίδες και να είναι αρκετά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

hfaistiwn

Καιρός: Πυκνό χιόνι από Μαρούσι και πάνω, προσοχή στην Αθηνών - Λαμίας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι αναμένεται να χτυπήσουν κυρίως τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας.

Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται να πέσουν μεγάλες ποσότητες νερού σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, με το τελευταίο του post στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για ισχυρές χιονοπτώσεις από το βράδυ της Κυριακής και μετά από την περιοχή του Αμαρουσίου και πάνω, ενώ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη την κατάσταση» στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας και στα Βίλια, από τις απογευματινές ώρες και μετά.

«Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση στα Βίλια και στην Αθηνών - Λαμίας από τις απογευματινές ώρες και μετά. Αποφύγετε τις μετακινήσεις αν δεν υπάρχει εξαιρετική ανάγκη. Πυκνές χιονοπτώσεις μέσα στη νύχτα από Μαρούσι και πάνω με μεγάλη πιθανότητα για χιονόστρωση. Στα βόρεια της Αττικής ίσως χρειαστούν αλυσίδες αύριο σε ορισμένα σημεία. Οι χιονοπτώσεις πιθανόν να φτάσουν μέχρι και το Σύνταγμα! Αττικοβοιωτία και Εύβοια στο επίκεντρο του χιονιά!», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στον Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα δέκα μποφόρ.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής έως και τη Δευτέρα των Θεοφανείων, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, καθώς χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

202001052300 roads f1

Αλλαγές στην κυκλοφορία των φορτηγών λόγω χιονιά

Με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. τροποποιεί προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Έτσι, και βάσει των νεώτερων στοιχείων η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει ότι επιτρέπεται προσωρινά η κίνηση των άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου έως τις 6 το απόγευμα, στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο στις ακόλουθες οδικές αρτηρίες:

Ιονία οδό, Εγνατία οδό, εθνική οδό Προμαχώνα-Θεσσαλονίκης, ΠΑΘΕ από Ευζώνους έως Λάρισα (κόμβος Νίκαιας), Ολυμπία οδό, Μωρέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), Ε65 –τμήμα Ξυνιάδα έως Καλαμπάκα.

Από Λάρισα-κόμβο Νίκαιας έως Αθήνα συνεχίζει και ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών.

Η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι μετά τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται αυστηρά η κίνηση των παραπάνω φορτηγών σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και το εθνικό οδικό δίκτυο.

Προβλήματα λόγω του χιονιά στα Καλάβρυτα

Την ίδια στιγμή, η πυκνή χιονόπτωση, που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, κυρίως από και προς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Η Aστυνομία επιτρέπει την ανάβαση στα χιονισμένα Καλάβρυτα μόνο σε όσους οδηγούς που είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κρήτη: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στην Κρήτη μετά τις προβλέψεις της ΕΜΥ για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες λόγω της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων».

Τόσο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων όσο και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης έχουν καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με φόντο την επέλαση της κακοκαιρίας.

Ωστόσο, το χιόνι που έχει πέσει στον ορεινό Ομαλό του νομού Χανίων έχει δημιουργήσει ένα μαγευτικό λευκό τοπίο, με την τεχνητή λίμνη του Ο.Α.Κ. να έχει παγώσει.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας και βροχές κυρίως στο Αιγαίο αναμένονται τη Δευτέρα.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα), κατά τόπους πυκνές στα βόρεια. Στις πεδινές περιοχές χιονόνερο, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στις πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Θρακικό τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι αυξημένες το πρωί στα νότια οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον ένα) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα) και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα κυρίως των νοτιότερων περιοχών.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες το πρωί στην Κρήτη θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και τα ημιορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και τοπικά στα δυτικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα) και πιθανώς πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές.
Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θερμαινόμενοι χώροι στην Αθήνα για τους αστέγους

Στη διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων, επί 24ωρης βάσης, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων.

«Λόγω του επερχόμενου νέου κύματος κακοκαιρίας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, ο δήμος Αθηναίων προχωρά στην διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων και μάλιστα επί 24ωρης βάσης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, από τις 20.00 και συνεχώς, χωρίς διακοπή, ως τις 08:00 την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, οπότε και θα επανεκτιμηθούν οι καιρικές συνθήκες, διατίθενται οι εξής χώροι, όπως κάνει γνωστό ο δήμος της Αθήνας:

  1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη 22 & Δύμης – Τηλ: 210 8223946)
  2. Λέσχη Φιλίας Πανόρμου (Πανόρμου & Βαθέος 25 – Τηλ: 210 6459890)
  3. Ο 1ος όροφος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35 - Τηλ: 210 5152144 & 210 5143838)

Για τον ίδιο σκοπό, σε συνεννόηση - συνεργασία των Ιατρών του Κόσμου με τον Δήμο Αθηναίων, διατίθεται χώρος - υπνωτήριο επί της οδού Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος με ωράριο λειτουργίας 19:00 - 08:00 και με τηλέφωνο επικοινωνίας 210 5246920.

Επίσης, γνωστοποιείται ότι συνεργεία καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα διανέμουν σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης ενώ θα ενημερώνουν και για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται και η Δημοτική Αστυνομία, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα βρίσκονται προσωπικό και μηχανήματα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, από τις διευθύνσεις Καθαριότητας, Μηχανολογικού, Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων για την περίπτωση χιονόπτωσης σε περιοχές της πρωτεύουσας(εκχιονιστικά, φορτωτές, μηχανήματα ρίψης αλατιού κ.ά.), σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αθήναιων.

Σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210 5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια.

Για όλη τη διάρκεια των 24ωρου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στην γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, 1595 προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ