ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στους Παξούς: Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Τραγωδία στους Παξούς: Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους
Φωτογραφία αρχείου ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τραγικός είναι ο απολογισμός των νεκρών του ναυαγίου που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 13 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Παξών, οι οποίοι μέχρι στιγμής φτάνουν τους 12 - δέκα άντρες και δύο γυναίκες. Την ίδια ώρα, οι διασωθέντες ανέρχονται σε 21 -20 άνδρες και μία γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών του ναυαγίου, που αρχικά είχε δηλωθεί από τους ίδιους ότι φτάνουν τους πενήντα, έχουν σταματήσει από αέρος με τη δύση του ηλίου, ενώ στην περιοχή παραμένει και «χτενίζει» μεγάλη δύναμη των λιμενικών αρχών.

Οι διασωθέντες και οι σωροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα, ενώ δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη τα στοιχεία και η εθνικότητά τους.

Το τραγικό ναυάγιο αφήνει πίσω του ακόμη πολλά ερωτήματα για το σημείο αναχώρησής τους και τον προορισμό τους, αν μεταξύ τους υπήρχαν διακινητές καθώς και πόσα 24ωρα βρίσκονταν στοιβαγμένοι στο μοιραίο σκάφος.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης:

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

«Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα, για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 13 ν.μ. νοτιοδυτικά των Παξών.

Για το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν έξι περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., των Λιμενικών Αρχών Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Παξών και Συβότων, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ενώ απογειώθηκαν δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τρεις από τους συνολικά 21 διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στο ΑΚΤΙΟ, προς παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης ενημερώθηκε άμεσα για το συμβάν και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.



Έκτακτη ενημέρωση του ΕΚΑΒ

Σε έκτακτη ενημέρωση για το ναυάγιο και τον συντονισμό, καθώς και την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προχώρησε το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μέχρι τις 14:45 ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας είχε μεταφέρει στη βάση Αεροδιακομιδών στο Άκτιο δύο άνδρες ηλικίας περίπου 40-50 ετών και μία γυναίκα ηλικίας περίπου 20-25 ετών, από όπου και διεκομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΚΑΒ,

«η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, την Πολεμική Αεροπορία και το ΕΚΑΒ είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ