ΕΛΛΑΔΑ

Γενική απεργία σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου για μεταναστευτικό - προσφυγικό

Γενική απεργία σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου για μεταναστευτικό - προσφυγικό
AP Photo/Aggelos Barai

Αναβρασμός επικρατεί στο Βόρειο Αιγαίο,λόγω της γενικής απεργίας, σήμερα, και των κινητοποιήσεων των νησιωτών σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά εξαιτίας της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Στη σημερινή γενική απεργία η συμμετοχή των νησιωτών αναμένεται να είναι καθολική. Στη Μυτιλήνη, κάθε δραστηριότητα έχει νεκρώσει, κλειστά είναι έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτήριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Ας σημειωθεί ότι σχηματισμοί προσκείμενοι στο ΚΚΕ συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 στις 10:00 αντιπροσωπεία αιρετών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, τους Δημάρχους των νησιών, καθώς και τη συμμετοχή αιρετών από όλες τις παρατάξεις Ά και Β βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, θα μεταβεί στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου για να επιδώσει τα αιτήματα των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στη Βουλή και στο υπουργείο Εσωτερικών όπου και εκεί θα κατατεθούν τα αιτήματα τους προς ενημέρωση των κομμάτων. Την ίδια ημέρα αναμένεται και συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Οι κάτοικοι των νησιών απαιτούν από την κυβέρνηση:

  • Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών στα οποία διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες 40.000 πρόσφυγες- παράτυποι μετανάστες
  • Κλείσιμο των υπαρχουσών δομών -καμία νέα δομή που θα μετατρέπει τα νησιά σε «φυλακές ψυχών»
  • Έλεγχο των ΜΚΟ που πολλές φορές λειτουργούν υπέρ της διαιώνισης του προβλήματος σύμφωνα με τους κατοίκους και
  • Αποζημιώσεις για τις ζημιές και τις λεηλασίες που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους.

Οι κάτοικοι των νησιών τα τελευταία πέντε χρόνια είναι αποδέκτες υποσχέσεων από τις κυβερνήσεις που μέχρι σήμερα έχουν φανεί «αναξιόπιστες», καθώς το πρόβλημα διαιωνίζεται και μεγεθύνεται.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρώην Πρύτανης του Ε.Μ.Π Κωνσταντίνος Μουτζούρης φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει τα δικαιώματα των κατοίκων και να φτάσει μέχρι τέλους έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση.

«Ως Περιφερειακή αρχή κατανοούμε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά οφείλουμε στους πολίτες που μας εξέλεξαν και έχουν κάνει πέντε χρόνια τώρα υπομονή να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους. Οι κάτοικοι των νήσων που πλήττονται από το μεταναστευτικό νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την ελληνική πολιτεία και εμείς θα σταθούμε στο πλευρό τους με ό,τι μέσα διαθέτουμε, η κανονικότητα στις ζωές των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου πρέπει να επανέλθει», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση με την αοριστολογία της και την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου έχει χάσει την εμπιστοσύνη των Βορειοαιγαιοπελαγιτών.

Ο ίδιος αναμένει να δει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν αποκλείει ακόμα και την οργάνωση κινητοποιήσεων στην Αθήνα σύντομα.

Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε χθες η θερμή υποδοχή Μηταράκη στην Μυτιλήνη από τον Περιφερειάρχη, η οποία σχολιάστηκε καυστικά από μικρή μερίδα ανθρώπων.

Κύκλοι του Περιφερειάρχη αναφέρουν πως η υποδοχή δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και δεν υποδεικνύει υποχωρητική διάθεση στις διεκδικήσεις, καθώς πέρα από την εκ διαμέτρου απόλυτη διαφωνία Περιφερειακής αρχής- Κυβέρνησης που υπάρχει στο θέμα οι δύο άντρες γνωρίζονται προσωπικά.

Ο κ. Μηταράκης, αξίζει να σημειώσουμε, πως έγινε αποδέκτης δυσαρέσκειας και βίας από μερίδα ακραίων κατοίκων στην Χίο πριν λίγες μέρες και ίσως ο Περιφερειάρχης θέλησε να ρίξει τους τόνους αφού ως ακαδημαϊκός είναι υποστηρικτής του διαλόγου και της νομιμότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ