ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 4 Φεβρουαρίου: Κατάμεστο το κέντρο της Αθήνας

Απεργία 4 Φεβρουαρίου: Κατάμεστο το κέντρο της Αθήνας
Eurokinissi

Περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και συμμετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων. 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Παπάζογλου, Λευτέρης Σουχάιμπ

Αμέσως μετά το τέλος της πορείας, ομάδα εκατοντάδων αντιεξουσιαστών συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ στο Σύνταγμα. Υπήρξε ρίψη μολότοφ αλλά και φωτοβολίδων κρότου λάμψης.

[Νωρίτερα]

Στον "χορό" τον κινητοποιήσεων κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έχει μπει από νωρίς το πρωί το κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί, γύρω από την πλατεία έχουν σχηματιστεί τρία μπλόκα. Ένα στην πλατεία Ομόνοιας, ένα επί της Πανεπιστημίου κι ένα στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων.

Κλειστές παραμένουν από τις δέκα το πρωί οι οδοί Πανεπιστημίου, Αθήνας, Αιόλου, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Αμαλίας, Βουλής και Φιλελλήνων.
mpaloni

Πηγή: CNN Greece

Σύμφωνα με τους διοργανωτές στην πορεία του ΠΑΜΕ συμμετέχουν πάνω από 20.000 εργαζόμενοι.

nikol1
nikol koutsoumpas

Λίγο μετά τις 11:00 ξεκίνησε και η προσυγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πολυτεχνείο, με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας, ενώ οι δρόμοι από την Πατησίων και την Γ' Σεπτεμβρίου μέχρι την Ομόνοια είναι κλειστοί, όπως και όλη η οδός Σταδίου, ενώ γεμάτες κόσμο είναι οι πλατείες Κλαυθμώνος και Κοραή.

sygkentrosi

Πηγή: CNN Greece

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει στην απεργιακή συγκέντρωση μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Στους δρόμους και οι... γραβάτες

gravates

Πηγή: CNN Greece

Χιλιάδες κόσμου συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τις... γραβάτες να δίνουν και πάλι δυναμικό παρών.

gravates1

Πηγή: CNN Greece

Το κίνημα της γραβάτας βρίσκεται ξανά στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

gravates2

Πηγή: CNN Greece

Δικηγόροι, μηχανικοί και εκατοντάδες άλλοι επαγγελματίες απόφοιτοι πανεπιστημίων έδωσαν το στίγμα τους στην μαζική κινητοποίηση.

gravates3

Πηγή: CNN Greece

gravates4

Πηγή: CNN Greece

Ποσοστά καθολικής συμμετοχής πλησίασε το κλείσιμο των καταστημάτων στην σημερινή απεργία, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, που δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων της αγοράς στο συλλαλητήριο.

Υπολειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα εργαστούν μόνο στο διάστημα από τις 10.00 έως τις 15.00, κυρίως για να εξυπηρετήσουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Δε θα κινηθούν καθόλου τρόλεϊ, τρένα και προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Απεργούν ταξί-φορτηγά-πρατήρια καυσίμων

Χειρόφρενο για 24 ώρες θα τραβήξουν και τα ταξί, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην απεργία της Πέμπτης. Απεργία διαρκείας αύριο ξεκινούν και οι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι εκτός από το Ασφαλιστικό διαμαρτύρονται και για τις παράνομες μεταφορές στον κλάδο τους. Κλειστά θα είναι και τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Η κινητοποίηση αρχίζει στις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου.

Ποιες πτήσεις ακυρώνονται

Ο σύλλογος των τηλεπικοινωνιακών υπαλλήλων της ΥΠΑ, συμμετέχει στην απεργία με 4ωρη στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί από 8:00 έως 12:00. Αναλυτικότερα, ακυρώνονται τα σκέλη πτήσεων, ως κάτωθι: ΟΑ 062 Αθήνα - Πάρος, ΟΑ 063 Πάρος - Αθήνα, OA 040 Αθήνα - Μήλος, ΟΑ 041 Μήλος - Αθήνα, ΟΑ 012 Αθήνα - Κάλυμνος, ΟΑ 013 Κάλυμνος - Αθήνα, ΟΑ 030 Αθήνα - Λέρος, ΟΑ 031 Λέρος - Αθήνα, ΟΑ 036 Κως - Κάλυμνος, OA 036 Κάλυμνος - Λέρος, ΟΑ 036 Λέρος - Αστυπάλαια, ΟΑ 021 Αστυπάλαια - Αθήνα, ΟΑ 016 Αθήνα - Ικαρία, ΟΑ 017 Ικαρία - Αθήνα, ΟΑ 054 Αθήνα - Κύθηρα, ΟΑ 055 Κύθηρα - Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

Κλειστά τα φαρμακεία- Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος, με τους δικηγόρους να έχουν αποφασίσει την παράταση της πανελλαδικής αποχής τους έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, στην απεργία συμμετέχουν και τα μέλη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Τέλος μετά από ομόφωνη πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας όλη την εβδομάδα απέχουν από τα καθήκοντα τους και οι συμβολαιογράφοι.

Επιπλέον, σήμερα οι λογιστές-φοροτεχνικοί αποφάσισαν αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όταν ανοίξει το σύστημα. Η αποχή θα είναι κυλιόμενη, δηλαδή η απόφαση για τη συνέχιση της θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

apergiesPEMPTI copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ