ΕΛΛΑΔΑ

«Κόντρα» ΕΟΦ - φαρμακοποιών για τις ελλείψεις φαρμάκων - Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

«Κόντρα» ΕΟΦ - φαρμακοποιών για τις ελλείψεις φαρμάκων - Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας
ASSOCIATED PRESS

Μια άτυπη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ φαρμακοποιών και ΕΟΦ, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, πρόβλημα που παρουσιάζεται οξυμένο το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απέρριπτε τον ισχυρισμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής περί ελλείψεων 400 φαρμάκων από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27.

Ειδικότερα, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη. Τα «όπλα» του ΕΟΦ ενάντια στις ελλείψεις είναι οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά, η επιβολή κυρώσεων και η απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων τα οποία είναι σε έλλειψη.

Σε σχέση με τα αντινεοπλασματικά φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη -εξαιτίας των οποίων αναβάλλονται χημειοθεραπείες όπως κατήγγειλε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)- ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι αρκετά προϊόντα μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1.500 σκευάσματα, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.

Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας. Επίσης, ο ΕΟΦ καλείς τους θεσμικούς φορείς του χώρου του φαρμάκου να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, από την πλευρά του, επιμένει ότι δεν είναι μόνο 27 οι ελλείψεις, καθώς ο ΕΟΦ λαμβάνει υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. «Είναι πάρα πολύ περισσότερα τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί» τονίζει.

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, υποστηρίζει ο ΠΦΣ. O Σύλλογος και στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος χωρίς να έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία.

Μέσα στην εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το θέμα, μετά από αίτημα των φαρμακοποιών. Εκεί ο ΠΦΣ θα παρουσιάσει λίστα με τα φάρμακα που λείπουν σε πανελλαδικό επίπεδο. Ήδη έχει ζητήσει από τα μέλη του, να καταγράψουν τις ελλείψεις.

Στη σύσκεψη ο ΠΦΣ θα καταθέσει προτάσεις και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν και ειδικά την Πολιτεία, να αναλάβει τις ευθύνες της για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ