ΕΛΛΑΔΑ

Μητρώα ασθενών και θεραπευτικά πρωτοκόλλα στην Επιτροπή για τη φαρμακευτική δαπάνη

Μητρώα ασθενών και θεραπευτικά πρωτοκόλλα στην Επιτροπή για τη φαρμακευτική δαπάνη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών διευρύνονται τα αντικείμενα με τα οποία επιφορτίζεται η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του Βασίλη Κικίλια.  

 

Ωστόσο, στον ορισμό των μελών της Επιτροπής δεν αντανακλάται η διεύρυνση των αντικειμένων, καθώς οι σύλλογοι ασθενών δεν εκπροσωπούνται, ούτε με γνωμοδοτικό ρόλο.

Αυτό επισημαίνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και καλεί το υπουργείο Υγείας να διορθώσει άμεσα την παράλειψη. «Με την υπουργική απόφαση της 30ης Ιανουαρίου 2020, ορίζεται η νέα σύνθεση της επιτροπής. Ωστόσο, ανάμεσα στα 24 μέλη της δεν υπήρξε και αυτή τη φορά χώρος για την εκπροσώπηση των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, έστω και με γνωμοδοτικό ρόλο, προκειμένου να διασφαλιστούν:

  • Η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτόκολλων που θα λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία του ασθενούς και θα ικανοποιούν ζητήματα τήρησης.
  • Η εφαρμογή μητρώων ασθενών που θα καταγράφουν τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και τις αντίστοιχες εκβάσεις, με γνώμονα τη βέλτιστη θεραπεία, την κλινική αποτελεσματικότητα, την οικονομική αποδοτικότητα και το ιατρικό απόρρητο.
  • Η παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία συνιστά όχι μόνο έναν οικονομικό δείκτη, αλλά ταυτόχρονα μία κρίσιμη πτυχή του συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους».

Η Ένωση υπενθυμίζει ότι ο Βασίλης Κικίλιας είχε επισημάνει την ασθενοκεντρική προσέγγιση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου και είχε αναγνωρίσει την ανάγκη πιο ενεργού συμμετοχής των ασθενών στις πολιτικές υγείας, τόσο στην πρώτη του συνάντηση με τους συλλόγους τον Ιούλιο του 2019, όσο και στην ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών τον περασμένο Νοέμβριο. «Ωστόσο η δέσμευση παραμένει κενή παρά τις ευκαιρίες εφαρμογής της, όπως η συγκρότηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Δ.Υ. και η ανακοίνωση της σύνθεσης των επιτροπών HTA και Διαπραγμάτευσης» υποστηρίζει η Ένωση Ασθενών και προσθέτει:

«Η Πολιτεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παραμένουν φυσικοί σύμμαχοι, στην προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της υγείας του πληθυσμού, καθώς και της άρσης των ανισοτήτων που καταγράφονται στην πρόσβαση. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ένωση ζητά από το υπουργείο Υγείας την έμπρακτη επιβεβαίωση αυτής της "εθνικής συμμαχίας" προς όφελος του συστήματος υγείας και του κάθε πολίτη, μέσα από τη θέσπιση νέων διαδικασιών διαλόγου και λήψης αποφάσεων, στη βάση της δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας».

Η σύνθεση της Επιτροπής

1. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος, χωρίς αναπληρωτή.

2. Πρεζεράκος Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Αντιπρόεδρος, χωρίς αναπληρωτή.

3. Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), με αναπληρωτή τον Πάλλη Ελευθέριο.

4. Πανταζής Δημήτριος, Φαρμακοποιός –Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.) με αναπληρώτρια την Βαλσάμη Ειρήνη, Βιολόγο, Ειδικό Σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.).

5. Μπακοπούλου Φλώρα, Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, χωρίς αναπληρωτή.

6. Θηραίος Ελευθέριος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. - Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (Ι.Ε.Α.), με αναπληρωτή τον Καρανίκα Χαράλαμπο, Σύμβουλο Ηλεκτρονικής Υγείας της Ι.Ε.Α.

7. Ντουνιάς Γεώργιος, Διευθυντής του Τομέα Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), με αναπληρωτή τον Υφαντή Γεώργιο, Καρδιολόγο – Διευθυντή του Αιμοδυναμικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» - Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)

8. Λίτσα Παναγιώτα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με αναπληρώτρια την Κανή Χαρίκλεια, Προϊσταμένη του Τμήματος Φαρμακευτικού Σχεδιασμού και Διάθεσης Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

9. Φωτιάδου Ελπίδα, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), με αναπληρώτρια την Πάνου Αντιόπη, Προϊσταμένη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

10. Παππάς Αναστάσιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την Σιακωτού Δήμητρα, Προϊσταμένη του Τμήματος Φαρμάκου της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας.

11. Αγγελόπουλος Γεώργιος, ο οποίος υπηρετεί στο Γραφείο Υφυπουργού Υγείας, χωρίς αναπληρωτή, ως επιστήμονας με εμπειρία σχετική με το έργο της Επιτροπής.

12. Νικολακάκος Παναγιώτης, ο οποίος υπηρετεί στο Γραφείο Υπουργού Υγείας, χωρίς αναπληρωτή, ως επιστήμονας με εμπειρία σχετική με το έργο της Επιτροπής.

13. Καπετανέας Νικόλαος, ο οποίος υπηρετεί στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, χωρίς αναπληρωτή, ως επιστήμονας με εμπειρία σχετική με το έργο της Επιτροπής.

14. Μήτρου Παναγιώτα, η οποία υπηρετεί στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, χωρίς αναπληρωτή, ως επιστήμονας με εμπειρία σχετική με το έργο της Επιτροπής.

15. Νικολοπούλου Βασιλική, υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού Νομικών Προσώπων, χωρίς αναπληρωτή, ως επιστήμονας με εμπειρία σχετική με το έργο της Επιτροπής.

16. Πενταφράγκας Βασίλειος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), με αναπληρωτή τον Βασιλόπουλο Γεώργιο, Εντεταλμένο Σύμβουλο της Π.Ε.Φ.

17. Παπαδημητρίου Ολύμπιος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), με αναπληρωτή τον Φιλιώτη Σπύρο-Διονύσιο, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.).

18. Βαλτάς Απόστολος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ).

19. Μακριδάκη Δέσποινα, Φαρμακοποιός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) με αναπληρώτρια την Γκώγκου Στέλλα, Φαρμακοποιό, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι).

20. Πατσουράκος Φώτιος, Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), με αναπληρωτή τον Κορωνιώτη Γεώργιο, Καρδιολόγο, Εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.).

21. Παπαταξιάρχης Ευθύμιος, Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (Φόρουμ Φαρμακευτικής Καινοτομίας) με Αποστολίδη Πασχάλη, μέλος ΔΣ του Pharma Innovation Forum (Φόρουμ Φαρμακευτικής Καινοτομίας).

22. Πλαγιανάκος Βασίλειος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

23. Θεανώ Καρποδίνη, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

24. Γιαννακόπουλος Δημήτριος, Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.) με αναπληρωτή τον Αυγερινό Αντώνιο, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).

Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η Βάρσου Ελένη, με αναπληρώτρια την Καραλόγου Παρασκευή-Χριστιάνα, οι οποίες υπηρετούν στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ