ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: «Μπλακ άουτ» σήμερα στην Αθήνα - «Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ, δεμένα πλοία και συγκεντρώσεις

Απεργία: «Μπλακ άουτ» σήμερα στην Αθήνα - «Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ, δεμένα πλοία και συγκεντρώσεις
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε απεργιακό κλοιό η Αθήνα σήμερα, Τρίτη: Ακινητοποιημένα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεμένα πλοία και συγκεντρώσεις θα συνθέσουν, μεταξύ άλλων, την εικόνα της ημέρας, καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το νέο ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι της ΔευτέραςΟι οδηγοί στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος

«Χειρόφρενο» τραβούν λεωφορεία, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ, τραμ και μετρό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην εικοσιτετράωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τελικά και προαστιακός και τρένα.

Όπως ανακοίνωσε στις 6:30 το πρωί της Τρίτης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, λόγω της απεργίας δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ. Δακτύλιος), ενώ θα επιτρέπεται επίσης η χρήση των λεωφορειολωρίδων και από κάθε άλλο όχημα.

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα»

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης παρατηρείται χάος στους δρόμους της Αθήνας, με ουρές από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα να σχηματίζονται στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους της Αττικής.

Συγκεκριμένα, μεγάλο πρόβλημα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν όσοι κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα από τα ΚΤΕΛ μέχρι την Αττική Οδό.

Παράλληλα, μεγάλο είναι το μποτιλιάρισμα στη λεωφόρο Μεσογείων και την Κατεχάκη προς Αθήνα, στα δύο ρεύματα της Κηφισίας και την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, στη Βασιλέως Κωνσταντίνου και την άνοδο της Συγγρού καθώς και στη Βασιλίσσης Αμαλίας.

kinhsh dromoi4

Επιπλέον, επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων (λεωφορειολωρίδες) και από κάθε άλλο όχημα. Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν, από τις 10:00, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.



Οι συγκεντρώσεις

Πλήθος συγκεντρώσεων θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα καθώς εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου καλούν σε κινητοποιήσεις.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στις 10:30 καλεί το ΠΑΜΕ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- την απόσυρση του νομοσχεδίου, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τη δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και την κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Απεργιακές συγκεντρώσεις στα Χαυτεία, από τις 10:30, έχουν προγραμματίσει πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος οι συγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν επίσης στις 10:30, ενώ θα συμμετάσχουν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι βρίσκεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα:

«Ανήκουμε σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι στην ίδια ειδικότητα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμη πολεις της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές για την απεργία: Εκτός λογικής τα αιτήματα επαγγελματιών «εργατοπατέρων»

Τρίωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Με τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της χώρας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ δηλώνει την αγωνιστική της συμπαράσταση «στους εργαζόμενους που διεκδικούν την προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

Απεργούν οι δικαστικοί

Να συμμετάσχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κάλεσε τα μέλη της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Με ανακοίνωσή της, η ΟΔΥΕ επεσήμανε ότι διεκδικεί κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου», επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και να μην ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια ασφάλιση.

Απέχουν οι δικηγόροι

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και δικηγόροι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

Όπως ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), επικυρώθηκε η απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος της 11.1.2020 για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχουν ήδη επικυρώσει και τα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, καθώς και το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ