ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά η διάθεση 36 ογκολογικών σκευασμάτων και για Σκλήρυνση κατά Πλάκας από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Ξεκινά η διάθεση 36 ογκολογικών σκευασμάτων και για Σκλήρυνση κατά Πλάκας από τα ιδιωτικά φαρμακεία
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και ο ΕΟΠΥΥ υπέγραψαν σήμερα, Τρίτη (18/02/2020) τη Συλλογική Σύμβαση για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως προέβλεπε το μνημόνιο συνεργασίας που ήδη είχαν υπογράψει οι φαρμακοποιοί με το υπουργείο Υγείας.

Στη σύμβαση, ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ συμφώνησαν για τη διακίνηση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ, με τελικό σημείο παράδοσης τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, ενώ προβλέπεται και η διαδικασία παράδοσής τους.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται ογκολογικά φάρμακα και φάρμακα για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.) και είναι από του στόματος χορηγούμενα. Συνολικά πρόκειται για 36 σκευάσματα που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ.

Η σύμβαση έχει διάρκεια ενός χρόνου, διάστημα για το οποίο οι φαρμακοποιοί δεν θα λαμβάνουν αμοιβή. Η επιστημονική αμοιβή των φαρμακοποιών και ο τρόπος καταβολής της θα έχουν οριστεί με απόφαση του υπουργού Υγείας, πριν από τη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης.

Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την εκτέλεση συνταγής από ιδιωτικό φαρμακείο, αποκλείεται η δυνατότητα εκτέλεσης σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή σε άλλο ιδιωτικό φαρμακείο. Η επιλογή του ιδιωτικού φαρμακείου θα γίνεται από το δικαιούχο της περίθαλψης μέσω της «εφαρμογής διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους» και θα αφορά κάθε συνταγή χωριστά.

Το υπουργείο Υγείας αναμένει ότι η διάθεση των ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εκτός των ιδιωτικών κλινικών και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, θα συμβάλει σημαντικά στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας των βαρέως πασχόντων ασθενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ