Fallstreak Hole: Το εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο στον ουρανό της Αθήνας
Αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου και του κίτρινου «πλημμύρισαν» τον αττικό ουρανό, το σούρουπο της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου. Το φαινόμενο αυτού του σχηματισμού πολύχρωμων νεφών θεωρείται σπάνιο και ονομάζεται «Fallstreak Hole».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο απαιτεί κάποιες ειδικές συνθήκες, για να συμβεί.
Ειδικότερα, τα νέφη που βρίσκονται πάνω από το ύψος των 5-6 χλμ. στην τροπόσφαιρα, όπως τα υψιστρώματα και θυσσανοσωρείτες στο βίντεο, αποτελούνται κυρίως από νερό ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, κάτω από -20°C.
Το νερό σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σε υπέρτηξη και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν πυρήνες συμπύκνωσης (αλάτι, άνθρακας, ιωδιούχος άργυρος ή άλλα μέταλλα) ώστε να σχηματίσουν κανονικές σταγόνες ή παγοκρυστάλλους (για να σχηματιστεί σταγόνα βροχής ή παγοκρύσταλλος χρειάζεται οπωσδήποτε μια στέρεη επιφάνεια να προσκολληθεί).
Όταν εμφανίζονται πυρήνες συμπύκνωσης, αναλαμβάνει δουλειά ο μηχανισμός Bergeron σύμφωνα με τον οποίο η δημιουργία παγοκρυστάλλων γίνεται σε βάρος των γειτονικών σταγόνων.
Οι σταγόνες, δηλαδή, εξατμίζονται και οι υδρατμοί αυξάνουν το μέγεθος των παγοκρυστάλλων, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να αρχίσουν να πέφτουν, όπως φαίνεται στο κέντρο της τρύπας.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εμφανιστούν πυρήνες συμπύκνωσης σε αυτά τα ύψη είναι με το πέρασμα ενός αεροσκάφους που ελευθερώνει μεν κάποιους αλλά επιπρόσθετα δημιουργεί περιοχή χαμηλής πίεσης, άρα ο αέρας ψύχεται γρήγορα και δημιουργούνται οι πρώτοι παγοκρύσταλλοι.
Πολύ πιθανόν ο σχηματισμός «Fallstreak Hole», όπως ονομάζεται, να σχηματίστηκε λόγω των παραπάνω μηχανισμών.
Ουκρανία: Έφηβος τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και καθηγητή - Πιθανή η εμπλοκή της Ρωσίας (pics&vids)
15:05
Απεργούν οι νοσηλευτές στα μεγάλα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης - Πάνω από 15.000 στους δρόμους (vid)
15:02
Ιράν: Στην αντεπίθεση περνά το θεοκρατικό καθεστώς - Βγάζει χιλιάδες υποστηρικτές του στους δρόμους (vid)
14:58
Κραν Μοντανά: Προφυλακίστηκε ο ιδιοκτήτης του μπαρ για τη φονική πυρκαγιά - «Παγίδα θανάτου» η στενή σκάλα
14:44