ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν

Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν
ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», είναι και αυτοί που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία έρευνα την υπόθεση της Novartis.

Αυτό είναι το «δια ταύτα» της έγγραφης απάντησης του εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, η οποία κοινοποιείται και στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Μπρακουμάτσος στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

87065906 589211518295370 4918260547792666624 n
87307455 193125478578348 6274466118694338560 n

Πηγές ΝΔ από την Προανακριτική δήλωσαν:

«Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε να γίνει η εξέταση με τεχνικά μέσα».

Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη είπε: «Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε τη πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν.

Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο».

Τα δύο τηλεφωνήματα και οι όροι που έθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης»

Σημειώνεται πως ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε δύο φορές με την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δηλώνοντας πως βρίσκεται στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής απογευματινές ώρες μετά τις 16.00 κι υπό την προϋπόθεση πως θα διαφυλαχθεί η ανωνυμία του.

Η επικοινωνία έγινε χθες, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 12.12 το μεσημέρι με τον τμηματάρχη της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων και το δεύτερο στις 18.53 της ίδιας ημέρας, στο οποίο ο μάρτυρας επαναλαμβάνει την πρόθεση του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης.

Όπως αναφέρεται στην αναφορά της αρμόδιας Υπηρεσίας ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» γνώρισε ότι «επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλλει στο σκοπό της με την εξέτασή του, εφόσον, όμως, τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις... Ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία μας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας που έχει ενταχθεί...».

Η ΥΠΜ τον διαβεβαίωσε ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που έφθασε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και κοινοποιείται και στην Ελένη Τουλουπάκη, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ο λόγος εξαφάνισής του δεν ήταν από απείθεια, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Γίνεται ακόμη γνωστό ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» βρίσκεται στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ