ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΟΕΕ: Νέες φωτογραφίες από το επεισόδιο με τον αστυνομικό

ΑΣΟΕΕ: Νέες φωτογραφίες από το επεισόδιο με τον αστυνομικό

Νέες εικόνες από το επεισόδιο στην ΑΣΟΕΕ όπου, όπως επιβεβαίωσε και η ΕΛ.ΑΣ., ένας αστυνομικός εισήλθε στο προαύλιο χώρο και έβγαλε το επιχειρησιακό του όπλο κυκλοφορούν στα social media. 

Στις νέες φωτογραφίες, φαίνεται πως ένας νεαρός άνδρας κρατά όπλο και το στρέφει προς την πλευρά μιας ομάδας ατόμων.

Με ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών επιβεβαιώνει ότι αστυνομικός τράβηξε όπλο μέσα στον χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπως είχαν νωρίτερα καταγγείλαν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και οι φοιτητικές παρατάξεις Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ και ΕΑΑΚ-ΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ εκτός υπήρεσίας, βρέθηκε στην ΑΣΟΕΕ και μετά από επίθεση που δέχτηκε «προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση».

Πρόκειται για τον ίδιο αστυνομικό που τραυματίστηκε ελαφρά, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην πύλη του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα (24 Φεβρουαρίου 2020) αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά μετέβη, εκτός υπηρεσίας με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξωθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο. Στο σημείο δέχτηκε επίθεση από (30) περίπου άτομα, τα οποία τον χτύπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον προκάλεσαν φθορές στη μοτοσικλέτα και του αφαίρεσαν το προστατευτικό κράνος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ακολούθως τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου, αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση».

«Ο αστυνομικός απεγκλωβίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και διακομίσθηκε τραυματίας στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση του περιστατικού», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Στην ΑΣΟΕΕ μπήκε σήμερα ένας ασφαλίτης, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών, έβγαλε όπλο και απείλησε τους φοιτητές/-ριες. Έπειτα, φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης και σε ξυλοδαρμούς φοιτητών και φοιτητριών. Η Αστυνομία, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης "παλεύει το οργανωμένο έγκλημα" βγάζοντας πιστόλια μέσα στις σχολές μας, ενάντια σε φοιτητές και φοιτήτριες. Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει», ανέφερε -μεταξύ άλλων- η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην καταγγελία της.

«Την Δευτέρα 24/02 γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας στην σχολή μας. Συγκεκριμένα άντρας της ασφάλειας αποπειράθηκε να συλλάβει μικροπωλητή μέσα στον χώρο της ΑΣΟΕΕ. Όταν φοιτητές που υπήρχαν στον χώρο αντέδρασαν στο περιστατικό ο αστυνομικός μπήκε στην σχολή βγάζοντας ΟΠΛΟ στοχεύοντας και απειλώντας τους φοιτητές ότι θα τους ρίξει. Στην συνέχεια φυγαδεύτηκε με την βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της σχολής», κατήγγειλε η Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ.

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας κατέγραψε τη στιγμή που ένας άνδρας τραβάει όπλο, ενώ βρίσκεται εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου:

Ερωτήματα από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με το περιστατικό με τον αστυνομικό που τράβηξε όπλο στην ΑΣΟΕΕ θέτουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Με δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει: «Εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απαντήσει άμεσα σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ήταν αστυνομικός ο άνδρας αυτός; Ήταν εν υπηρεσία, ήταν εκτός υπηρεσίας; Ήταν μήπως ένας από τους ειδικούς φρουρούς που με ελάχιστη εκπαίδευση έχουν στελεχώσει την ομάδα ΔΙΑΣ; Ήταν νεοπροσληφθείς ειδικός φρουρός αυτός που απείλησε με όπλο φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ;»

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρει στη δήλωσή του πως σήμερα, φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κατήγγειλαν πως άντρας με όπλο στο χέρι τους απειλούσε και τους σημάδευε και προσέθεσε ότι το βίντεο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα κυριολεκτικά «κόβει την ανάσα».

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, «τους καθιστούμε υπευθύνους για οτιδήποτε ο μη γένοιτο τραγικό συμβεί και τους ζητάμε άμεσα να αλλάξουν πορεία, άμεσα να αλλάξουν πολιτική».

Επίσης, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει πως «πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως έχει στελεχώσει τη μάχιμη ομάδα ΔΙΑΣ με 1.500 ελάχιστα εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς που αναξιοκρατικά προσέλαβε μετά τις εκλογές» και συμπληρώνει:

«Μάλιστα ένας από αυτούς τις προάλλες έχασε το υπηρεσιακό του όπλο, αφού πρώτα αυτό εκπυρσοκρότησε, έπειτα από συμπλοκή με μπράβους της νύχτας».

Επίθεση Φίλη σε κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αναφέρει πως: «Για μια ακόμη φορά, το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τα δημοκρατικά δικαιώματα δέχτηκαν επίθεση. Σήμερα, η επίθεση περιλάμβανε και την επίδειξη του υπηρεσιακού όπλου αστυνομικού με πολιτικά, στον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Δηλαδή, εντός του πανεπιστημιακού Ασύλου. Αυτή είναι η "κανονικότητα" που εννοούν οι κύριοι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης, αλλά και η κρυπτόμενη υπουργός Παιδείας».

«Το πανεπιστημιακό Άσυλο, που τόσο συκοφαντήθηκε και ενοχοποιήθηκε, καταργήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρόσχημα την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, αλλά με πραγματικό στόχο να εδραιωθεί το επικίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες δόγμα «νόμος και τάξη». Τελικά, τα όπλα που βρέθηκαν εντός της ΑΣΟΕΕ δεν ήταν του Συριακού Στρατού, αλλά της Ελληνικής Αστυνομίας...

Οι σημερινές καταγγελίες των φοιτητών και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τον διογκούμενο κυβερνητικό αυταρχισμό που μάταια προσπαθούν να καμουφλάρουν οι ψευδείς ανακοινώσεις της Αστυνομίας. Σήμερα μάλιστα που το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των αστυνομικών και αθώωσε τους δύο φοιτητές για τα γεγονότα που συνέβησαν τον περασμένο Νοέμβρη, με αφορμή την τότε εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ», σημειώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας το καταλάβει η κυβέρνηση πριν συμβούν τα χειρότερα. Η παρουσία οπλισμένων αστυνομικών εντός των πανεπιστημίων είναι κυριολεκτικά δημόσιος κίνδυνος. Αποτελούν εικόνες ντροπής και δημοκρατικής εκτροπής. Θυμίζουν άλλες εποχές και ναρκοθετούν την ακαδημαϊκή και κοινωνική ειρήνη», καταλήγει.

Τα ερωτήματα του ΚΙΝΑΛ

Απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εάν αστυνομικός οπλοφορεί μέσα στην ΑΣΟΕΕ και με ποια ιδιότητα βρέθηκε εκεί, ζητεί ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής με ανάρτησή του στο facebook, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρηστίδης γράφει:

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να απαντήσει ΆΜΕΣΑ:

* αν αυτός που όπλοφορεί μέσα στην ΑΣΟΕΕ είναι αστυνομικός,

* με ποια ιδιότητα βρέθηκε,

γιατί οπλοφορούσε,

* τι σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να κάνει από δω και μπρος με τον συγκεκριμένο.».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ