ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων σε Μυτιλήνη και Χίο παρά την αποχώρηση των ΜΑΤ

Προσφυγικό: Δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων σε Μυτιλήνη και Χίο παρά την αποχώρηση των ΜΑΤ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί, στο κέντρο της Μυτιλήνης και της Χίου, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία νέων κλειστών δομών προσφύγων.

Πρόκειται για τη δεύτερη μέρα γενικής απεργίας στο νησί, στην οποία συμμετέχουν εκτός των εμπορικών καταστημάτων και οι δημόσιες υπηρεσίες, με απόφαση που έλαβε η ΑΔΕΔΥ στη χθεσινή συνεδρίασή της, ύστερα από αίτημα του νομαρχιακού τμήματος.

Νέα εικοσιτετράωρη απεργία για σήμερα, Πέμπτη, κήρυξε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλοντας «την άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ» για να κατασκευάσει τα κλειστά κέντρα.

Γύρω στις 9 το πρωί αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου «Νήσος Ρόδος», με διμοιρίες ΜΑΤ που είχαν σταλεί ενισχυτικά από την Αττική. Από Μυτιλήνη και τη Χίο αναμένεται να αναχωρήσουν σύνολο των δυνάμεων ΜΑΤ που κατέφθασαν στα νησιά τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν τα εκτεταμένα επεισόδια των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Την Τετάρτη, εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης στη Μυτιλήνη, όπου τραυματίστηκαν συνολικά 43 αστυνομικοί -δύο εκ των οποίων σοβαρά- και 10 κάτοικοι στην περιοχή Καράβας. Ομάδα ατόμων εισέβαλε σε ξενοδοχείο στη Γέρα την ώρα που οι αστυνομικοί έλειπαν καθώς βρίσκονταν σε υπηρεσία, άνοιξαν τα δωμάτια και έβγαλαν τα προσωπικά τους είδη έξω στο δρόμο όπου τους έβαλαν φωτιά.

Γενική απεργία και στη Χίο

Ανάλογες κινητοποιήσεις υπάρχουν και στην Χίο καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις όλη την ημέρα, να συμμετάσχουν όλοι στην ειρηνική συγκέντρωση που εξήγγειλε η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Πολιτών και θα διεξαχθεί στην κεντρική πλατεία της Χίου.

Περίπου 3.500 άτομα δίνουν το «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου και αναμένεται να κατευθυνθούν προς την αστυνομία, με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων από τις χθεσινές συγκρούσεις.

Την Τετάρτη, εξαγριωμένοι κάτοικοι της Χίου επιτέθηκαν σε αστυνομικούς μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου διέμεναν και πέταξαν τα πράγματά τους από μπαλκόνια και παράθυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ