ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός - Θεσσαλονίκη: Οι πολίτες, οι ελλείψεις στα φαρμακεία και η αλήθεια για τις αγορές

Κοροναϊός - Θεσσαλονίκη: Οι πολίτες, οι ελλείψεις στα φαρμακεία και η αλήθεια για τις αγορές

Η έλευση του κοροναϊού στην Ελλάδα έμελλε να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη. Μια 38χρονη μητέρα και ο 10χρονος γιος της είναι, μέχρι στιγμής, τα δύο κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν ως θετικά στο ιογενές στέλεχος Covid-19.

Οι Αρχές της πόλης βρίσκονται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα σε αυξημένη επιφυλακή, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Οι δύο ασθενείς νοσηλεύονται, με ήπια συμπτώματα και σε καλή ψυχολογική κατάσταση, σε καραντίνα, σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης, στο Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί τους χορηγούν ειδική (αντιιική) φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

Το άκουσμα της είδησης βρήκε τους Θεσσαλονικείς να αντιμετωπίζουν την κατάσταση, με ανάμεικτα συναισθήματα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, η πόλη δεν φαίνεται να διακατέχεται από πανικό, πέρα από κάποιες, ίσως, μεμονωμένες εξαιρέσεις και υπερβολές.



Το πρωί της Πέμπτης βρήκε τη Θεσσαλονίκη με βροχή και αέρα, ωστόσο όλα έμοιαζαν κανονικά. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν μία απολύτως φυσιολογική Πέμπτη: Ο κόσμος στη Μητροπόλεως, την Τσιμισκή, την Εγνατία και την Παύλου Μελά, περπατούσε στο δρόμο. Μεγάλες απούσες: οι προστατευτικές μάσκες προσώπου.

Αρκετός συνωστισμός και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Όμως και από εκεί, οι μάσκες έλειπαν.

«Την πρώτη ημέρα, μόλις έμαθε ο κόσμος για το πρώτο κρούσμα, εξαφανίστηκαν σχεδόν αμέσως από τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης οι μάσκες και αντισηπτικά υγρά, κυρίως το οινόπνευμα», μας είπε ο Κώστας Τσακαλίδης, φαρμακοποιός σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης.

«Ο πανικός είναι ένας εξαιρετικά κακός σύμβουλος, είναι λάθος να πανικοβάλλεται ο κόσμος και να αντιδρά με τέτοιο τρόπο», πρόσθεσε.

Η εικόνα στα σούπερ μάρκετ και στην κεντρική αγορά

Την ίδια στιγμή, στα κεντρικά σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης δεν παρατηρείται καμία σοβαρή έλλειψη και τα ράφια των καταστημάτων παραμένουν γεμάτα.

Μάλιστα, όπως μπορείτε να δείτε και στην gallery του CNN Greece, οι υπεύθυνοι φροντίζουν να διατηρούν την πληρότητα στα ράφια.

Ίδια εικόνα και στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, στο Καπάνι. Περπατήσαμε μέσα από τα μαγαζιά και συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του Ιστορικού Κέντρου, Άρη Ανδρεάδη.

Όπως μας εξήγησε, η χαμηλή προσέλευση του κόσμου στην αγορά δεν οφείλεται στονκοροναϊό, αλλά, όπως είπε, στην άδεια τσέπη των καταναλωτών.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, καθώς ο συνωστισμός λόγω των συρρικνωμένων δρομολογίων αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για την αγορά.

Έκλεισε προληπτικά το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Την ίδια στιγμή, κλειστό θα παραμένει για τις επόμενες 13 ημέρες το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Μαλακοπής όπου φοιτά το παιδί της 38χρονης. Οι γονείς των μαθητών ενημερώθηκαν για την συγκεκριμένη εξέλιξη με SMS που απέστειλε η διεύθυνση του σχολείου.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση τους χώρους του σχολείου, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Η απόφαση για το κλείσιμο του σχολείου εναρμονίζεται με τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που προβλέπει έκτακτα μέτρα στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κοροναϊού.

Διευθυντής 105ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης: Κάναμε ό,τι έπρεπε για την προστασία των παιδιών

Την εκτίμηση πως έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των παιδιών, των γονέων αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού, εξέφρασε την Πέμπτη στο CNN Greece ο Νικόλαος Μπίντας, διευθυντής του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα παραμείνει κλειστό για 14 συνολικά ημέρες, κατόπιν απόφασης του Δήμου της πόλης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού πρόληψης απέναντι στον κοροναϊό.

Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο σχολείο, στη Μαλακοπή Θεσσαλονίκης, φοιτά ο γιος της 38χρονης γυναίκας, η οποία είχε ταυτοποιηθεί από την Τετάρτη ως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας (ΕΟΔΥ), ο 10χρονος βρέθηκε κι αυτός θετικός στο ιογενές στέλεχος Covid-19 και ήδη νοσηλεύεται κι αυτός σε καραντίνα, στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης του Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

«Πληροφορήθηκα το περιστατικό το βράδυ της Τετάρτης. Ειδοποίησα όλους τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν. Τους είπα ότι το σχολείο θα είναι κλειστό για όλο το προσωπικό και εν συνεχεία επικοινώνησα με την αρμόδια αντιδημαρχία της Θεσσαλονίκης και ζήτησα να έρθει κλιμάκιο να κάνει γενική απολύμανση, όπως και έγινε αυτό», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Νικόλαος Μπίντας.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τα όσα ακούγονται σχετικά με τον κοροναϊό, λέγοντας: «Δεν ανησυχώ. Φτάνει να σας πω πως εγώ είμαι στο γραφείο μου αυτή τη στιγμή και γράφω στον υπολογιστή».

«Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, με τον Περιφερειακό Διευθυντή και τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με τους γονείς, τους οποίους ενημερώνουμε», πρόσθεσε ο κ. Μπίντας.

Εξάλλου, ο διευθυντής του 105ου Δημοτικού Σχολείου επιβεβαίωσε πως το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κατόπιν σχετικής προτροπής του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

«Σκοπός ήταν να ενημερωθούν οι γονείς του σχολείου ως προς το τι πρέπει να προσέχουν και τι να αποφεύγουν και ποια μέτρα προστασίας οφείλουν να λάβουν», συνέχισε ο κ. Μπίντας.

Παράλληλα, ευχήθηκε περαστικά στην 38χρονη μητέρα και το 10χρονο γιο της και εξέφρασε την πεποίθηση πως το σχολείο θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς έπειτα από 14 ημέρες.

Γονείς 105ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης: Υπάρχει προτροπή να απέχουμε από κοινωνικές επαφές

Την ίδια στιγμή, με ψυχραιμία αλλά και υπομονή δείχνουν να αντιμετωπίζουν οι γονείς των μαθητών του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Μαλακοπής, την απόφαση του δήμου σχετικά με το προληπτικό κλείσιμο του σχολικού κτηρίου για 14 ημέρες, μετά και τη γνωστοποίηση ότι σε αυτό φοιτούσε ο γιος της 38χρονης γυναίκας, η οποία είχε ταυτοποιηθεί από την Τετάρτη ως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού.

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου, Σπύρο Σαράφη, ο οποίος είπε πως η πρώτη ενημέρωση που έλαβαν οι γονείς για το θέμα με το 105ο Δημοτικό, ήταν από τα ΜΜΕ το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ μετά τις 20:00 την ίδια ημέρα έμαθαν πως το σχολείο θα κλείσει, για προληπτικούς λόγους.

«Το κρούσμα αφορά μέλος της σχολικής μας κοινότητας. Στην πορεία της σημερινής ημέρας η ενημέρωση προχώρησε περαιτέρω και πλέον μάθαμε ότι είναι δύο τα κρούσματα [στη Θεσσαλονίκη] και κρίθηκε από τις Αρχές, για προληπτικούς λόγους, ότι πρέπει να μείνουμε μακριά από το σχολείο για 14 ημέρες, γονείς και μαθητές», σημείωσε ο κ. Σαράφης.

Εξάλλου, ανέφερε πως ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και πρόσθεσε πως «οι γονείς του σχολείου επρόκειτο να λάβουν λεπτομερείς οδηγίες για την ατομική και οικογενειακή υγιεινή».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου τόνισε πως υπάρχει προτροπή από τις υγειονομικές αρχές της χώρας να απέχουν – για το προσεχές διάστημα των 14 ημερών – από κοινωνικές επαφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ