ΕΛΛΑΔΑ

Frontex: «Υψηλό» το επίπεδο συναγερμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Frontex: «Υψηλό» το επίπεδο συναγερμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα
AP Photo/Petros Giannakouris

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναθεωρήσαμε (…) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες.

«Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της με την Ευρώπη, προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «άνοιξε τις πύλες» για τους μετανάστες με αφορμή το θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στη Βόρεια Συρία. Ασκεί έτσι πιέσεις στην ΕΕ και στα μέλη του ΝΑΤΟ για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Συρία.

Η Frontex εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα ελληνικά και τα βουλγαρικά σύνορα με την Τουρκία.

«Εξετάζουμε άλλους τρόπους για να στηρίξουμε τις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με την Τουρκία», πρόσθεσε. «Είμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά την επιπρόσθετη στήριξη που θα μπορούμε να παράσχουμε σε αυτήν την κατάσταση που μεταβάλλεται γρήγορα», συνεχίζει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η υπηρεσία είναι στη διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσεών της, με προσωπικό, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.


Η Frontex επισημαίνει εξάλλου ότι παρακολουθεί την κατάσταση και στην Κύπρο.

Η μεγαλύτερη αποστολή της Frontex, αποτελούμενη από 400 άτομα, βρίσκεται στα ελληνικά νησιά. Υπάρχει επίσης μια μικρή δύναμη στην περιοχή του Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και μια δύναμη 60 ατόμων στη Βουλγαρία.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ζήτησε ο Δένδιας

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Σάββατο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπορέλ, ο οποίος βρίσκεται στο Χαρτούμ.

Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Είχε επίσης χθες συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ