ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΣΕΑ: «Ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας» - Άλλη μια δύσκολη νύχτα στον Έβρο

ΚΥΣΕΑ: «Ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας» - Άλλη μια δύσκολη νύχτα στον Έβρο
AP Photo/Emrah Gurel

Για ακόμη ένα εικοσιτετράωρο το κλίμα στον Έβρο παραμένει τεταμένο, καθώς τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν συγκεντρωθεί στην «νεκρή ζώνη» της ελληνοτουρκικής μεθορίου, στις Καστανιές. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της ελληνικής Συνοριοφυλακής, καθώς πολλοί επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά, υποκινούμενοι από διακινητές. Ο δημοσιογράφος του CNN Greece, Κώστας Πλιάκος, βρίσκεται στις Καστανιές Έβρου και μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από την περιοχή.

 

Το CNN Greece στον Έβρο - Αποστολή: Κώστας Πλιάκος

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο απεσταλμένος του CNN Greece, οι εντάσεις ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής αρκετά συχνές κοντά στο χώρο που βρίσκεται το φυλάκιο και το τελωνείο στις Καστανιές. Για πολλές ώρες ακούγονταν φωνές, ήχοι από βομβίδες κρότου - λάμψης, καθώς μαίνονταν τα επεισόδια κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας.

Από τα επεισόδια, τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ωστόσο στη συνέχεια ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μεταβολή της κατάστασης από το μεσημέρι της Κυριακής και επιβεβαίωσε πληροφορίες για ρίψη χημικών από drones από την τουρκική πλευρά.

Νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» κατά της χώρας και χαρακτήρισε την Τουρκία «διακινητή».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα «κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία».

«Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών, μεταναστών και προσφύγων γίνεται η ίδια διακινητής. Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν δια της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε και τα πέντε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, στον Έβρο θα μεταβεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ