ΕΛΛΑΔΑ

Αποστολή CNN Greece στον Έβρο: «Τόσο καιρό δεν μας ακούγατε» λένε οι κάτοικοι

Αποστολή CNN Greece στον Έβρο: «Τόσο καιρό δεν μας ακούγατε» λένε οι κάτοικοι
AP PHOTO

«Εκρηκτική» παραμένει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνειακό πέρασμα των Καστανέων από την πλευρά της Τουρκίας και ορισμένους εξ’ αυτών να αρχίζουν να περπατούν στο μήκος των συνόρων για να βρουν κάποια δίοδο στη χώρα μας.

Τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN Greece στον Έβρο, Κώστας Πλιάκος, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

«Η ένταση συνεχίστηκε σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακούγονταν συνεχώς φωνές, ήχοι από βομβίδες κρότου – λάμψης και σημειώνονταν επεισόδια» τονίζει ο ανταποκριτής του CNN Greece, που παράλληλα αποκαλύπτει το παράπονο των κατοίκων των χωριών λίγο έξω από τις Καστανιές:

«Σε μια κουβέντα που κάναμε εδώ με κατοίκους της περιοχής σε χωριά λίγο πιο έξω από τις Καστανιές, το παράπονό τους είναι ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν συνεχώς διελεύσεις προσφύγων και μεταναστών, είτε από το ποτάμι είτε από τα χερσαία σύνορα. Κάποιοι άνθρωποι καταφέρναν και πηδούσαν ή έκοβαν το φράχτη και περνούσαν».

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου, ωστόσο δήλωσε πως ήθελε να επιστρέψει αμέσως στην εργασία του.

«Είδαμε οχήματα της αστυνομίας με σπασμένα παρμπρίζ, πιθανότατα από πέτρες» λέει ο Κώστας Πλιάκος, και συμπληρώνει:

«Την Τρίτη το πρωί θα επισκεφτεί την περιοχή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Θα έρθουν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια την κατάσταση, και να κάνουν τις εκτιμήσεις τους. Η δεύτερη σημαντικότερη είδηση είναι τα έκτακτα μέτρα όπως ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε το βράδυ το ΚΥΣΕΑ. Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα και με βάση όσα δήλωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μεταξύ των μέτρων είναι η προσωρινή αναστολή των αιτήσεων ασύλου, η αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων, η άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης όσων περάσουν παράνομα στη χώρα χωρίς να γίνει προηγουμένως καταγραφή, και τέλος το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της ευρωπαϊκής συνθήκης για την άμεση στήριξη της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας έγιναν περίπου 90 συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών που κατάφεραν να περάσουν σε ελληνικά εδάφη. Για τα άτομα αυτά, σχηματίστηκαν δικογραφίες.

«Μπορεί να βρισκόμαστε στις Καστανιές στο τελωνείο, αλλά όλη η γύρω περιοχή εδώ είναι ένα θέατρο επιχειρήσεων από την πλευρά προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι επιχειρούσαν να διασχίσουν με κάποιες λέμβους το ποτάμι και να βρεθούν στα ελληνικά σύνορα» τονίζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Πλιάκος.

«Έχει μεταβληθεί η κατάσταση από το απόγευμα» λέει ο δήμαρχος Ορεστιάδας

Σε προηγούμενη ανταπόκρισή του, ο Κώστας Πλιάκος μίλησε μερικά μέτρα από το τελωνείο στις Καστανιές με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για μεταβολή της κατάστασης από το μεσημέρι της Κυριακής και επιβεβαίωσε πληροφορίες για ρίψη χημικών από drones από την τουρκική πλευρά.

«Από το απόγευμα έχει μεταβληθεί η κατάσταση, εκεί που ο κύριος όγκος των μεταναστών ήταν ακριβώς στα σύνορα – μπροστά από τον συνοριακό σταθμό, ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή- από τις πρώτες απογευματινές ώρες υπήρχε μια μετακίνηση κατά μήκος του φράχτη. Διάσπαρτες ομάδες προσπαθούσαν να βρουν μια διέξοδο ή να καταστρέψουν σημεία του φράχτη έτσι ώστε να εισέλθουν παράνομα μέσα στη χώρα» δήλωσε ο κ. Μαυρίδης, και συμπλήρωσε:

«Έχουν αναπτυχθεί εκεί όλες οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και του ελληνικού στρατού. Προσπάθησαν αρκετές φορές να κόψουν το φράχτη σε αρκετά σημεία και όσο περνάει η ώρα συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες. Υπάρχει ανταλλαγή δακρυγόνων -προκλήθηκαν οι ελληνικές δυνάμεις από την πλευρά της Τουρκίας. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι αυτοί υποστηρίζονται από κάποιες δυνάμεις που σίγουρα δεν είναι μεταναστευτικές και προσφυγικές αλλά θεωρώ ότι είναι από την τουρκική αστυνομία ή το στρατό. Οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας αντιστέκονται. Αν τυχόν, όπως διαπιστώθηκε τις προηγούμενες ώρες, πέρασαν κάποιοι συλλαμβάνονται αμέσως και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία».

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του CNN Greece για τη ρίψη χημικών από drones, ο δήμαρχος Ορεστιάδας απάντησε:

«Είναι εξακριβωμένη η πληροφορία αυτή, και επειδή ήμουν μέσα όλες αυτές τις ώρες διαπιστώθηκε ότι όντως υπήρχε ρίψη αυτών δακρυγόνων από την πλευρά της Τουρκίας. Θεωρώ ότι θα συνεχιστεί όλο το βράδυ η κατάσταση αυτή, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και θεωρούμε ότι θα αντιμετωπιστούν όπως και τις προηγούμενες ημέρες επιτυχώς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ