ΕΛΛΑΔΑ

Γενναία δωρεά 1,3 εκατ. ευρώ στο ΚΑΤ από το Ίδρυμα Λάτση – εθνικό χρέος & καθήκον

Γενναία δωρεά 1,3 εκατ. ευρώ στο ΚΑΤ από το Ίδρυμα Λάτση – εθνικό χρέος & καθήκον

Με μία γενναία δωρεά, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο  ΚΑΤ που αφορά στη νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών καθώς και της Β’ ΜΕΘ, το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμη μία φορά, την αμέριστη στήριξή του στο ΕΣΥ και στην ελληνική κοινωνία.

Περισσότερο όμως, το Ίδρυμα Λάτση, στέλνει το μήνυμα του εθνικού καθήκοντος και ηθικού χρέους, σε μία εποχή, όπου η Ελλάδα, πασχίζει να τραβήξει μπροστά, αφήνοντας πίσω της την κρίση.

Η νέα δωρεά στο νοσοκομείο ΚΑΤ- τα εγκαίνια της οποίας υλοποιήθηκαν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020- εντάσσεται στο πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού € 5.000.000, που σχεδίασε και υλοποιεί το Ίδρυμα στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018.

Και φυσικά, κάθε άλλο, παρά τυχαία είναι η επιλογή του νοσοκομείου ΚΑΤ από το Ίδρυμα Λάτση, αυτού του κορυφαίου νοσοκομείου ατυχημάτων, το οποίο ονομάστηκε έτσι το 1958, όταν έξι χρόνια νωρίτερα, είχε τεθεί στη διάθεση του ΙΚΑ και το 1949 ξεκίνησε τη λειτουργία του με οκτώ λυόμενα περίπτερα.

Πατούλης: Η Ελλάδα αναγεννάται

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του, ότι με την ενέργεια αυτή, το Ίδρυμα Λάτση, εισέρχεται στο πάνθεον των μεγάλων ευεργετών, όπως ήταν παλαιότερα, οι Ηπειρώτες ευεργέτες. Επεσήμανε, ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ενώ στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν διαθέσεις ανθρώπων. Μπορούμε να ελπίζουμε, ότι η Ελλάδα αναγεννάται και μην ξεχνάμε, ότι εδώ γεννήθηκε η ιατρική σκέψη, τόνισε, συμπληρώνοντας, ότι «στόχος με την συγκεκριμένη δωρεά, είναι η ισότιμη προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας όλων των πολιτών». Σημείωσε, ότι η υγεία θα πρέπει να στηριχθεί στα νοσοκομεία και κατέληξε λέγοντας, ότι νοιώθει περηφάνια για μία καλή εποχή που έρχεται για την Ελλάδα. Ο κ. Πατούλης, απηύθυνε ακόμη συγχαρητήρια στο έμψυχο υλικό που απαρτίζει το νοσοκομείο ΚΑΤ.

Εξοικονόμηση 270.000 ευρώ ετησίως

Ο κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, Διοικητής του Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκομένους, τόνισε τη σημασία της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση τόσο στη λειτουργία του Νοσοκομείου συνολικά, όσο και σε κάθε ένα από τα Τμήματά του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η εγκατάσταση νέων ακτινογραφικών συστημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλής ποιότητας απεικόνιση, τη μείωση της δόσης ακτινοβολίας στους ασθενείς, τη μείωση του χρόνου εξέτασης κατά 30% και συνεπώς τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών, την ψηφιακή διαχείριση της ιατρικής εικόνας και την ταχύτατη αποστολή στους διαγνωστικούς σταθμούς χωρίς εκτύπωση και, τέλος, την εξοικονόμηση €270.000 ετησίως.

Στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Διοικητής επεσήμανε ότι τα οφέλη εγκατάστασης νέου εξοπλισμού είναι η ιατρική απεικόνιση υψηλής ποιότητας εντός του χώρου της Μ.Ε.Θ., η αναπνευστική υποστήριξη και διευκόλυνση των διασωληνώσεων των ασθενών και η απεικονιστική υποστήριξη πολυτραυματιών και βαρέως πασχόντων ασθενών.

Τέλος, ανέφερε ότι η δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας δυναμικότητας 7 κλινών θα συμβάλλει στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας προς τους ασθενείς που χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης, καθώς και στην αποδέσμευση κλινών της Μ.Ε.Θ.

Ο Διοικητής, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, «που με εργώδεις προσπάθειες επιχειρεί την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η έναρξη λειτουργίας της υπόψη μονάδας, η λειτουργία της οποίας λίμναζε από τον Σεπτέμβριο του 2019, συνεπικουρούμενος από τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής» και «το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση για τη στοχευμένη δωρεά του που έφερε χαμόγελα ευτυχίας, τόσο στο προσωπικό του Νοσοκομείου, γιατί ικανοποιείται η διαρκής επιθυμία τους για προσφορά, όσο και στον απλό πολίτη που θα απολαμβάνει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, με μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση, σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερες επιπτώσεις ακτινοβολίας».

Η κυρία Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ανέφερε με έμφαση στην ομιλία της ότι κανείς δεν δικαιούται επαίνων, όταν κάνει το καθήκον του για την πατρίδα. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«οποιαδήποτε υποστήριξη για την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, συνιστά εθνικό καθήκον. Πάνω από όλα όμως, συνιστά ηθικό χρέος προς τους εργαζομένους του. Προς τα μέλη του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του νοσοκομείου, που καθημερινά, υπό δύσκολες – σχεδόν αντίξοες – συνθήκες, μεριμνούν ώστε να παρέχονται στους συμπολίτες μας οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, με τον δέοντα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι πίσω και πάνω από κάθε δωρεά και κάθε χρηματοδότηση. Γιατί είναι εκείνοι που με την ψυχή και τον επαγγελματισμό τους κρατούν το Ε.Σ.Υ. ζωντανό. Ευελπιστούμε ότι η δωρεά του Ιδρύματος θα διευκολύνει, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, το δύσκολο έργο τους, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αφοσίωσή τους στη δημόσια περίθαλψη».

Μία πολύ γενναιόδωρη δωρεά

Αναλυτικά, η δωρεά περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του κάτωθι εξοπλισμού στα αντίστοιχα Τμήματα και Μονάδες του Νοσοκομείου:

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών:

 • 2 σταθερά ψηφιακά ακτινογραφικά συστήματα στον Α’ και Β’ Θάλαμο του Ακτινολογικού Τμήματος
 • 1 τροχήλατο ψηφιακό ακτινογραφικό σύστημα
 • 1 σύστημα υπερηχοτομογραφίας
 • 2 συστήματα αυτόματης εγγραφής εκτύπωσης
 • 10 διαγνωστικούς σταθμούς
 • 1 σύστημα προτεραιότητας ασθενών με ψηφιακές δυνατότητες, καθώς και
 • χρηματοδότηση της ψηφιακής αναβάθμισης του υφιστάμενου ακτινογραφικού συστήματος και των εργασιών διαμόρφωσης του Γ’ Θαλάμου του Ακτινολογικού Τμήματος, με σκοπό την αξιοποίηση όλου του χώρου του Τ.Ε.Π. και την εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών.

Στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας:

 • 4 αναπνευστήρες Μ.Ε.Θ.
 • 1 βιντεολαρυγγοσκόπιο
 • 1 σύστημα υπερηχοτομογραφίας

Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας:

 • 7 κλίνες νοσηλείας Μ.Α.Φ.
 • 9 αναπνευστήρες Μ.Α.Φ.
 • 8 μόνιτορ παρακολούθησης με κεντρικό σταθμό και μόνιτορ μεταφοράς
 • 1 φορητό αναπνευστήρα
 • 1 διφασικό απινιδωτή με βηματοδότη
 • 1 δωδεκακάναλο ηλεκτροκαρδιογράφο
 • 1 υπερηχοτομογράφο γενικής ακτινολογίας και καρδιολογίας
 • 4 τροχήλατα νοσηλείας
 • 7 φωτιστικά σώματα επιτοίχια για ράγα
 • 1 βιντεολαρυγγοσκόπιο

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω δωρεές:

 • Χρηματοδότηση της μελέτης και υλοποίησης του έργου αναδιαρρύθμισης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», που αναμένεται να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο εντός του 2021.
 • Χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», έργο που θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, και
 • Χρηματοδότηση προμήθειας εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας σταθερών αιθουσών και κινητών συνεργείων αιμοληψίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους 2020.

Η φιλοσοφία του Ιδρύματος Λάτση

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε να κατευθύνει το παραπάνω ποσό, στην κάλυψη άμεσων αναγκών στον τομέα της Υγείας που σχετίζονται με τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ως αντίδραση σε μια καταστροφή της έκτασης εκείνης του Ιουλίου 2018 είναι σαφώς ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν διαπιστωμένα κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας πολιτικής προστασίας και διαχείρισης οιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι επικεφαλής του Ιδρύματος, ακολουθούν πιστά το δόγμα του αείμνηστου Γιάννη Λάτση, ο οποίος θεωρούσε ύψιστο καθήκον και εθνικό χρέος την υποστήριξη στην πατρίδα.

Ειδικότερα, κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης της κατάστασης και διερεύνησης και ιεράρχησης των μεγάλων αναγκών, και μετά από συναντήσεις στελεχών του Ιδρύματος με τους επικεφαλής των αρμοδίων Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής, με Διοικητές Νοσοκομείων της Αττικής και σε συνεργασία με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, το Ίδρυμα έχει ήδη δρομολογήσει, επιπλέον της ως άνω δωρεάς για την αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τ.Ε.Π και της Β’ Μ.Ε.Θ. και δημιουργίας, Μ.Α.Φ. στο Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», τις ακόλουθες δωρεές:

 • Χρηματοδότηση της μελέτης και υλοποίησης του έργου αναδιαρρύθμισης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», ένα έργο που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης των απαιτούμενων τεχνικών μελετών και αναμένεται να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο εντός του 2021.
 • Χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», έργο που θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, και
 • Χρηματοδότηση προμήθειας εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας σταθερών αιθουσών και κινητών συνεργείων αιμοληψίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.). Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2018 εγκαινιάστηκε η νέα Σταθερή Αίθουσα Αιμοληψιών Δυτικού Τομέα στο Αιγάλεω, η πρώτη από τις τέσσερις σταθερές αίθουσες που προγραμματίζονται να ανοίξουν σύντομα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου οι εθελοντές αιμοδότες θα μπορούν να αιμοδοτούν εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, υπό την εποπτεία εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, έχει ήδη ολοκληρωθεί η δωρεά προς το Ε.ΚΕ.Α. τεσσάρων επιβατικών οχημάτων, καθώς και του απαραίτητου συνοδευτικού εξοπλισμού, για τη λειτουργία τους ως κινητές μονάδες αιμοληψίας.

Παράλληλα με τις ανωτέρω δωρεές, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις που αφορούν στην άμεση υποστήριξη συνανθρώπων μας αλλά και στην αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018. Συγκεκριμένα:

 • Ήδη από τα τέλη του 2018 και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2020 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδοτεί την παροχή εξατομικευμένης ιατρικής βοήθειας προς υποστήριξη των εγκαυματιών της πυρκαγιάς του Ιουλίου 2018, σε συνεργασία με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ). Σημειώνεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η πλήρης κάλυψη από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όλων ανεξαιρέτως των αναγκαίων ειδών για τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εγκαυματιών.
 • Επίσης, εντός του 2018 ολοκληρώθηκε η δωρεά του Ιδρύματος για την ανακατασκευή κτιρίων και την αποκατάσταση φθορών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στο Κ.Α.Α.Υ. (Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας) Αγίου Ανδρέα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το οποίο λειτουργεί ως παραθεριστικό κέντρο για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και παράλληλα αποτελεί τη μόνιμη κατοικία 80 αξιωματικών. Το Κέντρο υπέστη σημαντικές υλικές ζημίες, την ώρα που το στρατιωτικό προσωπικό κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των διαμενόντων και την ασφαλή εκκένωση του χώρου, καθώς και για την προστασία των πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί από την πυρκαγιά στην περιοχή Μάτι.